Acht bruinkoolcentrales dicht

De Duitse regering heeft overeenstemming bereikt met de energieconcerns RWE, Vattenfall en Mibrag over het stilleggen van acht elektriciteitscentrales die draaien op bruinkool. De bedrijven krijgen samen ruim 1,6 miljard euro om de centrales (gezamenlijke productiecapaciteit 2,7 gigawatt) de komende vier jaar te sluiten. Met dit akkoord wil Duitsland de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) in 2020 met 12,5 miljoen ton terugbrengen. Er is afgesproken dat de concerns de centrales daarna nog vier jaar mogen inzetten als de vraag naar stroom tijdelijk groter mocht zijn dan het aanbod. Duitsland heeft beloofd in 2020 40 procent minder CO2 uit te stoten dan in 1990. Tot nu toe is 27 procent reductie gerealiseerd. Bruinkoolcentrales dekken nu nog ongeveer een kwart van de Duitse stroomvraag. Het stilleggen van deze centrales stuit op verzet van vakbonden en de deelstaten Noordrijn-Westfalen, Brandenburg en Saksen, die vrezen voor het verlies van werkgelegenheid. (NRC)