Dodental aardbeving Afghanistan loopt op naar 263

De verwachting is dat het aantal doden en gewonden nog verder zal oplopen. De komende dagen is er ook nog kans op aardverschuivingen.

Een riksja wordt ontdaan van puin in Peshawar, Pakistan. Foto Arshad Arbab /EPA

De aardbeving in het noordoosten van Afghanistan heeft geleid tot grote aantallen doden en gewonden in zowel Afghanistan, maar vooralsnog vooral in het aangrenzende noorden van Pakistan.

Het aantal doden in Afghanistan is inmiddels gestegen naar 263. Door de beving brak paniek uit; daarbij kwamen twaalf schoolmeisjes in het gewoel om het leven toen klasgenoten het gebouw ontvluchtten. In Pakistan zijn door het natuurgeweld 228 doden gevallen. Daarnaast zijn er zo’n duizend gewonden in Pakistan.

Exacte cijfers zijn nog moeilijk te geven omdat communicatie met de getroffen gebieden lastig is. Omdat de beving plaatsvond in een afgelegen en bergachtig gebied is de verwachting dan ook dat het dodental nog verder zal oplopen. Daarnaast is er de komende dagen kans op verschuivingen van grote stukken aarde vanaf de bergen waardoor ook wegen geblokkeerd kunnen raken en er nog meer schade kan worden veroorzaakt.

In de Pakistaanse provincie die in het gebied ligt, is de noodtoestand uitgeroepen en is het leger gemobiliseerd. Zo’n 1.450 huizen zijn vernield in de regio. De beving met een kracht van 7.5 vond plaats over een breedte van 213 kilometer en de schok was zelfs merkbaar in India. In New Delhi werd de metro tijdelijk stilgelegd uit voorzorg.

Het Hindoekoesj-gebergte ligt vlakbij de grens met het noorden van Pakistan:

    • Anouk Eigenraam