Dode bij aanslag in moskee Saoedi-Arabië

Aanslagen waren zeldzaam in het land, maar lijken steeds vaker voor te komen.

De aanslag vond plaats in een shi’itische moskee in Najran, vlakbij de grens met Jemen. Foto Hasan Jamali / AP

Door een zelfmoordaanslag in een moskee in Saoedi-Arabië is zeker één dode gevallen. Dat bevestigt het ministerie van Binnenlandse Zaken van het land, zo schrijft persbureau Reuters. Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft via social media de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

De aanslag vond plaats in een shi’itische moskee in Najran, vlakbij de grens met Jemen. IS pleegt voornamelijk aanslagen op shi’itische doelwitten in Saoedi-Arabië, maar de terroristische organisatie is ook fel gekant tegen het sunnitische Saoedische koningshuis. IS ziet het bewind als “zondig”.

De aanslag vond plaats vlakbij de grens met Jemen:

Geen zeldzaamheid meer

Terreuraanslagen komen niet vaak voor op Saoedisch grondgebied, maar het laatste jaar lijkt daar verandering in te komen. Vorige week pleegde IS een aanslag op een sji’itische bijeenkomst in de Saoedi-Arabische stad Saihat. Daarbij kwamen vijf mensen, onder wie de dader, om het leven. In Augustus pleegde de terreurgroep een aanslag op een moskee waarbij vijftien doden vielen. Volgens persbureau Reuters probeert IS de Golfstaten te ontwrichten en de zittende macht aan het wankelen te brengen.

    • Maarten Back