Yahya en de 222 afwijzingen

Yahya is een Marokkaans-Nederlandse jongen uit Amsterdam Nieuw-West. Hij is zestien als hij valt voor de verleidingen van het snelle geld en verlaat zijn school zonder diploma. Twee jaar later is de jongen het bankhangen al weer zat en wil hij, op advies van een straathoekwerker, weer terug de schoolbanken in. Yahya stuurt meer dan tweehonderd sollicitatiebrieven naar stageplekken, maar niemand wil hem hebben. Ze durven het niet aan met de ‘risicojongere’. Zonder een werkplek kan hij niet beginnen met zijn opleiding. Zonder opleiding krijgt Yahya geen starterskwalificatie en zonder starterskwalificatie komt hij niet aan een baan. De toekomst van de jongen ziet er allerminst rooskleurig uit.

De documentaire is een schrijnend verslag van de zoektocht naar onderwijs en een stageplaats van een Nederlandse jongen met een Marokkaanse achtergrond. De werkloosheid onder die groep jongeren is 49 procent; drie keer hoger dan de werkloosheid onder autochtone Nederlandse jongeren.

222 afwijzingen en twee jaar verder staat de jongen er, met een berg schulden, wederom alleen voor.