Dit schrijven andere media vandaag

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media?

Banken dumpen vastgoedlening bij private-equitybedrijven

Banken verkopen vastgoedleningen aan private-equitypartijen om zo de buffers te verhogen. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Financieele Dagblad heeft laten uitvoeren.

De afgelopen drie jaar hebben banken voor 3,6 miljard euro leningen verkocht. Banken moeten afschrijven op slechte leningen, zoals vastgoedbedrijven die niet tijdig kunnen aflossen.

Geregeld lijden banken verlies op de verkoop van de leningen. Zo kocht het Amerikaanse fonds Kildare 430 miljoen euro voor een lening van 700 miljoen euro die de FGH-bank had verstrekt aan ondernemer Marcel Boekhoorn.

Zeewier misschien de brandstof van de toekomst

De toekomst van energievoorziening ligt op zee. Niet windmolenparken maar zeewier kunnen Nederland over decennia voorzien van duurzame elektriciteit. Dat bericht de Volkskrant.

Van zeewier kan biomassa gemaakt worden. En biomassa kan energie opleveren. Uit proeven in Noorwegen, Schotland en Ierland blijkt dat zeewierwinning rendabel kan zijn.

Volgens het Energieonderzoek Centrum Nederland kan 350 petajoule aan energie opgewerkt worden als een tiende van de Noordzee gebruikt wordt voor zeewierboerderijen. 350 petajoule is evenveel als volgens het Energieakkoord windmolens in Nederland moeten opwekken.

Geld voor docenten niet gebruikt voor docenten

Het geld dat het kabinet had uitgetrokken om drieduizend leraren voor de klas te zetten is daar niet voor gebruikt. Het gaat om 150 miljoen euro. Dat meldt de Telegraaf.

Het geld is gebruikt om het verlies van andere inkomsten op te vangen. Dat stelt Liesbeth Verheggen van de Algemene Onderwijsbond in de krant. Een kostenpost waar het lerarengeld naartoe gaat is het dekken van WW-kosten.

    • Guus Ritzen