Dirkie Kuijt olé, olé, schreeuwt het Legioen

Met zijn tweede hattrick op rij loodste Dirk Kuijt Feyenoord gisteren langs AZ (3-1). De titelkoorts stijgt.

Feyenoord-spits Dirk Kuijt na de 2-1, hij toucheerde gelukkig een schot van teamgenoot Bart Nieuwkoop.

Het is een minuut nadat Dirk Kuijt Feyenoord op fraaie wijze op voorsprong heeft gebracht tegen AZ. De toeschouwers in de Kuip staan op en applaudisseren in de veertiende minuut voor de held van weleer. Johan Cruijff, die Feyenoord aan de landstitel hielp in 1984, krijgt een hart onder de riem gestoken. Daarna eert de aanhang van Feyenoord massaal de Rotterdamse held van het heden: Dirkie Kuijt olé, olé.

Net als vorige week tegen SC Heerenveen weer een hattrick. Gisteren imponeerde de aanvoerder van Feyenoord met drie treffers in het met 3-1 gewonnen duel tegen AZ. Kuijt is de eerste Feyenoord-speler ouder dan 35 jaar sinds Johan Cruijff (11 goals) die tien keer in één seizoen scoort.

En dat in het weekend dat de eeuwige nummer 14 door voetbalminnend Nederland wordt gesteund vanwege de geconstateerde longkanker. „Dat is toevallig”, zegt Kuijt. Serieus: „Al hoop ik dat het snel beter gaat met Johan.” Sommigen schreven Kuijt al af vóór zijn terugkeer bij Feyenoord, anderen wilden hem nog in Oranje zien. In het begin van het seizoen moest Kuijt wekelijks afrekenen met negatieve statistieken. In de eerste duels schoot hij niet één keer op doel uit veldsituaties (wel benutte hij meerdere strafschoppen).

Hoe anders ziet de wereld er nu uit. Tien doelpunten in tien duels. Kuijt is topscorer van de eredivisie en Feyenoord heeft evenveel punten als koploper Ajax. Hij scoorde met de rechtse variant van zijn knaloranje schoenen zelfs op on-Kuijtiaanse wijze. Binnenkant voet, geplaatst in de rechterbovenhoek (1-0).

Joris van Overeem maakte voor rust nog gelijk namens AZ. Maar met wat geluk kwam Feyenoord in de tweede helft weer op voorsprong. De 2-1 viel gelukkig binnen nadat Kuijt een schot van Bart Nieuwkoop tegen zich aan had gekregen.

Stadionsspeaker Peter Houtman gaf de goal eerst aan de jonge back, maar uiteindelijk kreeg Kuijt toch echt de treffer. „Ik zei nog tegen Bart: begin jij eerst maar eens met een assist.”

Veel ogen waren vooraf gericht op Ridgeciano Haps. De jonge linksback maakte een opvallend goede periode door bij AZ. Hoe zou hij zich staande houden tegen de ontketende Kuijt? Haps was kansloos tegen de 35-jarige Mister Duracell. Sluw en geslepen als Kuijt is, ontsnapte hij telkens aan de toch veel snellere Haps. De verdediger van AZ is een omgeschoolde vleugelaanvaller, maar kon gisteren nog veel leren van de routinier die in zijn carrière op bijna iedere positie gespeeld heeft. Zelfs verdedigend was de Feyenoorder oppermachtig. Het was nog net geen ontgroening.

Kuijt staat in Rotterdam symbool voor hoop. Hoop op meer. „Doelpunten zijn geen doelstelling. De doelstelling ligt aan het einde van het seizoen, iets tastbaars winnen”, zei Kuijt. Hoewel de Katwijker geen man is van gewaagde uitspraken, benoemde hij hier iets waar de hele Rotterdamse club naar snakt. Een prijs winnen. Het liefst de landstitel.

Kuijt zelf zegt dat zijn individuele succes komt doordat het hele team zijn draai gevonden heeft. De fase van wennen aan elkaar is voorbij. Hij rekent bovendien op zijn maatje Michiel Kramer. „Michiel en ik hebben echt een klik. We voelen elkaar aan. Als hij het kopduel aangaat, probeer ik eronder te komen.”

De 3-1, een benutte strafschop, was Kuijts 81ste goal in het shirt van Feyenoord. Willem van Hanegem zag vanaf de Maastribune dat Kuijt zijn doelpuntentotaal evenaarde. Kuijt klom naar de vijfde plek op de topscorerslijst aller tijden van Feyenoord. Het Legioen scandeerde vervolgens nog maar eens zijn naam. De gedachten van veel supporters dwaalden op dat moment al af naar woensdag. Dan wacht Ajax in het bekertoernooi. Kuijt: „We hebben de stijgende lijn te pakken en Ajax heeft een lastig programma. Dit is voor ons dus een uitstekend moment om Ajax te treffen.”

    • Robert Hüsken