China geeft Nederland pandapaar te leen

Diplomatieke geste laat zien dat China Nederland een belangrijke partner vindt.

Twee reuzenpanda's in een dierenpark in het Chinese Guangzhou. Foto EPA / Wilson Wen

Nederland krijgt van China twee reuzenpanda’s te leen die te zien zullen zijn in het Ouwehand’s Dierenpark in Rhenen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) vanochtend bekend gemaakt in Peking. Het cadeau betekent dat Nederland door China wordt gerekend tot de kring van strategische en zeer gewaardeerde partners.

Koenders, die in China is in het kader van het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, zei vanochtend dat de uitleen van de panda’s “een teken van de bijzondere band tussen China en Nederland” zijn. De minister voegde toe de panda’s “een aanwinst voor ons land” te vinden. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken, PvdA), die met Koenders meereist, zegt dat de komst van de panda’s mogelijkheden biedt voor Nederland en China om samen op te trekken op het gebied van andere dierbeschermingsprogramma’s:

“Het biedt de kans expertise en ervaring uit te wisselen en bij te dragen aan onderzoek, fok- en natuurbeschermingsprogramma’s.”

Lees ook: Tijdens het bezoek van premier Rutte aan China eerder dit jaar werd al gespeculeerd over de komst van panda’s naar Nederland, maar hun komst werd toen nog niet aangekondigd. Lees ook: Contracten, check. Maar gaat Rutte ook naar huis met een panda?

‘Pandadiplomatie’ kent lange traditie

De ‘pandadiplomatie’ van China gaat al ver terug. Al onder Mao gebruikte China het zeldzame dier, dat voorkomt in de zuidwestelijke wildernis, om strategische vriendschappen te bezegelen. Opvolger Deng Xiaoping bedacht het model van de “cadeauleningen”: een bevriend land krijgt een panda onder voorwaarden tijdelijk cadeau en moet het dier na een afgesproken tijd terugzenden naar de Pandacentra in zuidelijk China.

Het krijgen van de panda’s is voor Nederland een eer, hoewel al een aantal Europese landen ons land voorgingen. Zo kregen Oostenrijk, Frankrijk, Spanje, Ierland, Schotland en België in het verleden ook panda’s van de Chinezen.

Lees ook: Kinderloze trekpleister, de necrologie van de panda die China begin jaren ’70 aan de VS schonk

De panda’s komen eind volgend jaar

Het Ouwehand’s Dierenpark hoopt de panda’s volgend jaar september te verwelkomen, zei directeur Marcel Boekhoorn vanmiddag tegen persbureau ANP. “Er is vandaag geschiedenis geschreven”, sprak Boekhoorn enthousiast. Morgenmiddag worden op een persbijeenkomst in Rhenen de Chinese namen van de twee driejarige panda’s bekend gemaakt.

Ouwehand’s Dierenpark heeft bijna vijftien jaar lang gewerkt om panda’s te kunnen krijgen. “Ik ben blij dat we het vertrouwen hebben gekregen van de Chinezen en van onze eigen regering”, aldus Boekhoorn. In maart zei Boekhoorn nog in NRC dat het Dierenpark “graag bereid” zou zijn “dat prachtige dier onderdak te bieden”.

Ouwehand’s begint “zo snel mogelijk” met de bouw van een verblijf voor de panda’s. Boekhoorn hoopt op veel extra bezoekers.

    • Pim van den Dool