Camera’s op de Tempelberg: oplossing of een ‘val’?

Camera’s moeten de verhitte gemoederen op de Tempelberg doen bedaren. Niet iedereen is er gerust op.

Er komt permanent cameratoezicht op de Tempelberg in Oost-Jeruzalem. Foto Ahmad Gharabli/AFP

Op de Tempelberg in Oost-Jeruzalem wordt permanente camerabewaking geïnstalleerd. Dat hebben Israël en Jordanië zaterdag afgesproken, onder begeleiding van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. De Palestijnen zijn tegen de overeenkomst.

De Tempelberg vormde de afgelopen maand een bron van onrust in het Israëlisch-Palestijnse conflict. Veel Palestijnen vrezen dat Israël wil tornen aan de sinds 1967 geldende status-quo, die dicteert dat niet-moslims wel op de Tempelberg mogen komen maar er niet mogen bidden.

Een van de concrete aanleidingen voor het geweld was de Palestijnse woede over Israëlische soldaten die de Al-Aqsa-moskee betraden. De Palestijnen raken steeds gefrustreerder over de militaire bezetting door Israël, waarvoor geen einde in zicht is, en over de verslechterende economische omstandigheden.

Israël op zijn beurt wijt de onrust voornamelijk aan de opruiing in de Palestijnse gemeenschap tegen Israël en het Joodse volk.

Volgens de Israëlische premier Netanyahu garandeert de camerabewaking dat Israël zich aan de status-quo blijft committeren. De Tempelberg ligt in Palestijns bezet gebied. Een islamitische liefdadigheidsinstelling uit Jordanië, de Waqf, kreeg in 1967 het beheer over de plaats die heilig is voor zowel joden als moslims.

De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken al-Maliki noemt de camerabewaking een „nieuwe val” die Israël opzet. Volgens de minister zal Israël de beelden gebruiken om moslims te arresteren die zich schuldig zouden maken aan opruiing.

Israëlische critici ter rechterzijde vrezen juist dat de Palestijnen de beelden zullen manipuleren om Israël in een kwaad daglicht te stellen.

Een klein maar groeiend deel van de religieuze joden in Israël eist dat joden mogen bidden op de plek waar tot tweeduizend jaar geleden de Tweede Joodse Tempel stond. Sommige extremisten willen zelfs dat de Rotskoepel, een islamitisch gebedshuis, wordt vervangen door een nieuwe tempel. Een van de organisaties die dit propageren, het Tempelinstituut, ontvangt overheidsfinanciering.

    • Derk Walters