Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Nederlands eerste designmuseum in Kerkrade

In Kerkrade opende zondag het Cube Designmuseum, plus theater en technisch- wetenschappelijkcentrum.

Met het gisteren geopende Cube Design Museum in Kerkrade heeft Nederland eindelijk een designmuseum gekregen. Het nieuwe museum, gehuisvest in een grote kubus, is onderdeel van het vernieuwde en uitgebreide Museumplein Limburg in Kerkrade.

Het tweede nieuwe onderdeel van het Museumplein Limburg is het Columbus Earth Theater, dat is ondergebracht in een witte koepel.

Het derde onderdeel, het bestaande Continium Discovery Center, is grondig vernieuwd en zit in een gebouw uit 1998 dat eens onderdak bood aan Industrion, de voorloper van het Museumplein.

Bedoeling van het museumcomplex rondom een verlaagd plein is dat de drie onderdelen tezamen een overzicht geven van hoe de mens de aarde gebruikt om zijn wereld in te richten, legt Hans Gubbels, directeur van het Museumplein Limburg, uit in een kamer van het nieuw entreegebouw. „Alles om ons heen komt uit de aarde”, zegt hij. „En alles wat niet natuurlijk is, is ontworpen door de mens. Dat willen we laten zien.”

In het Cube Design Museum gaat het vooral om het ‘proces van design’. Gubbels: „We willen niet alleen een Dutch Design Museum zijn. Het gaat niet om design als zelfstandig naamwoord, maar als werkwoord.”

Behalve een expositieruimte is de Cube daarom ook een laboratorium. Op drie van de zes etages zullen dertig designstudenten permanent in residence werken aan bijvoorbeeld opdrachten van het bedrijfsleven.

Wat ze doen, is voor het publiek te volgen. Ook kunnen de bezoekers er een bijdrage aan leveren.”

Anders dan de koepel van Columbus doet vermoeden, kijken de bezoekers daar niet naar een sterrenhemel, maar bezien ze, staande op twee glazen ringen, de aarde van bovenaf. In een ronde diepte krijgen ze beelden van de aarde te zien, van veraf en van dichtbij.

„Columbus is het eerste omgekeerde planetarium ter wereld”, zegt Gubbels. „Met 600 vierkante meter is het de grootste projectie in Europa. Je krijgt de wereld eerst als een astronaut te zien en vervolgens met een helikopterblik.

„De blik van bovenaf laat de schoonheid van de aarde op een bijzondere manier zien. Maar het gaat niet alleen om schoonheid. We willen de bezoekers, op een positieve manier, ook aan het denken zetten over het gebruik van de aarde.”

In het Continium Discovery Center ten slotte wordt aan de hand van machines en gebruiksvoorwerpen op een veelal interactieve wijze getoond welke rol wetenschap en techniek spelen in de vormgeving van de wereld. Gubbels: „Continium is vooral gericht op jongeren en biedt een ontdekkingstocht door de wereld van wetenschap en techniek. Hier laten we in een expositie bijvoorbeeld met behulp van een app zien hoeveel technologie er in een smartphone zit.”

De drie musea moeten 200.000 bezoekers per jaar trekken. „Ja, dat is ambitieus”, erkent Gubbels.

„Continium trok er de laatste jaren 120.000. Maar met de verschillende musea die zich richten op diverse doelgroepen moet het lukken. En vergeet niet dat Kerkrade vlakbij Aken ligt, met de grootste universiteit van Duitsland. 20 procent van ons publiek komt uit Duitsland.”