Brons voor De Geus en Van Rijsselberge in Oman

Windsurfers Lilian de Geus en Dorian van Rijsselberge behalen beiden brons op de WK in Oman.

Van Rijsselberge is blij met zijn bronzen medaille op de WK in Oman.
Van Rijsselberge is blij met zijn bronzen medaille op de WK in Oman. Foto Jesus Renedo

Het venijn zat in de staart voor Lilian de Geus en Dorian van Rijsselberge. Beide windsurfers, al gekwalificieerd voor de Spelen in Rio, mochten dankzij een sterke medalrace het podium beklimmen op de WK in de olympische RS:X-klasse, gevaren voor de kust van Oman.

Opvallend waren de prestaties van de Chinese surfers. Bij de vrouwen ging de wereldtitel naar Peina Chen, voor de Britse Bryony Shaw. Bij de mannen werd de Fransman Le Cocq wereldkampioen, voor Aichen Wang uit China.

Zowel Van Rijsselberge als De Geus zag de derde plaats als winst, gezien de moeilijke omstandigheden. Beide surfers houden van veel wind, maar kregen heel weinig.

De Geus klom, door een derde plek in de medalrace, van een vierde naar een derde plaats in de eindklassement. Voor het eerst deze week stond er genoeg wind om te planeren, dat wil zeggen meer dan acht knopen wind. Dorian van Rijsselberge klom, door een tweede plek in de medalrace, zelfs van een zevende naar een derde plaats in het klassement.

Ploeggenoot Kiran Badloe eindigde op de elfde plaats in het eindklassement.

Voor De Geus was het de eerste keer dat ze het WK-podium haalde. „Ik ben vooral zo blij met de progressie in het lichte weer”, zei de jonge surfster. „Daar heb ik samen met mijn coach Jacco Koops heel hard aan gewerkt. Dat ik mee kan met de besten van de wereld, in deze omstandigheden, is heel belangrijk. In Rio is tenslotte ook van alles mogelijk.”

Ze zag in haar bronzen medaille ook een keerpunt in haar prille loopbaan. „Ik vond het altijd wel lekker om niet zo in de gaten gehouden te worden. Maar ik denk dat die tijd wel over is en dat ze me nu allemaal als concurrent zien.”

Van Rijsselberge heeft dat probleem al jaren. Hij werd wereldkampioen in 2011 (Perth) en olympisch kampioen in 2012 (Londen). Desondanks was de surfer uit Texel zeer tevreden met zijn derde plek in Oman. Begin dit jaar brak hij tijdens een fietstraining in Nieuw-Zeeland zijn pols, nadat hij ten val was gekomen.

In de aanloop naar de Spelen in Rio kwam zijn podiumplaats op een belangrijk moment, mede dankzij een aantrekkende wind in de Golf van Oman, op de slotdag. Van Rijsselberge maakte er optimaal gebruik van. „Ik ben natuurlijk superblij. Het is een beetje de troostprijs. Je ziet dat als we kunnen planeren dat de uitslagen meteen heel anders zijn. Er is nog veel werk aan de winkel. Maar dit is echt een stap in de goede richting.”