Beckenbauer geeft fout toe WK 2006

Maar hij zegt geen stemmen te hebben gekocht om het WK naar Duitsland te halen.

Een foto uit 2000 van Beckenbauer (R) en Blatter (L). Foto Patrick Hertzog / AFP

Franz Beckenbauer geeft toe dat hij een fout heeft gemaakt rond de toewijzing van het WK voetbal van 2006 aan Duitsland, zo schrijft persbureau AP. Beckenbauer, destijds voorzitter van het organisatiecomité, zegt dat hij met de kennis van nu niet akkoord had moeten gaan met een betaling aan de FIFA.

Duitsland betaalde in de aanloop naar de toewijzing van het WK naar verluidt 6,7 miljoen euro aan de wereldvoetbalbond, met als voorwaarde dat de Duitse voetbalbond bij een eventuele toewijzing 250 miljoen euro van de FIFA zou krijgen voor de organisatie.

Beckenbauer reageerde vandaag voor het eerst op de commotie naar aanleiding van een bericht van Der Spiegel vorige week, dat er miljoenen betaald zijn aan FIFA-functionarissen. Beckenbauer geeft toe dat hij fout zat, maar zegt geen stemmen te hebben gekocht om de mondiale eindronde naar zijn land te halen.

Betaald aan vier leden

Der Spiegel schreef dat de Duitsers omgerekend 9,5 miljoen euro betaald hebben aan vier leden van het uitvoerend comité van FIFA. Het geld daarvoor zou geleend zijn door toenmalig Adidas-topman Robert Louis-Dreyfus. Daarbij is geprobeerd het geld buiten de boeken te houden. Later werd een bedrag dat gelijk is aan het bedrag dat terugbetaald zou moeten worden, overgemaakt van de Duitse bond naar de FIFA, officieel voor het culturele programma.

    • Maarten Back