Balkantop: nog dit jaar 50.000 opvangplekken in Griekenland

In Griekenland komen nog dit jaar vijftigduizend plekken. De rest wordt gecreëerd in de overige landen langs de ‘Balkanroute’.

Hulpverleners in het Sloveense Brezice. Foto Antonio Bat / EPA

Langs de Balkanroute worden honderdduizend extra opvangplekken gecreëerd. Nog dit jaar komen er vijftigduizend in Griekenland, waarvan er ten minste twintigduizend worden opgezet door VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Het is een van de punten uit een 17-puntenplan van de Europese Commissie waar landen die gisteren meededen aan de zogeheten Balkantop in Brussel het over eens geworden.

Griekenland krijgt waarschijnlijk financiële steun van de UNHCR voor de opvang van de migranten. De ‘Balkanroute’ is de nieuwe weg naar Noord-Europa die duizenden vluchtelingen afleggen sinds Hongarije de grenzen met Servië en vervolgens Kroatië afsloot. Daardoor is de migratiedruk op die landen, maar ook Slovenië, in korte tijd fors toegenomen.

‘Absoluut ondraaglijk’

Tijdens de top werd uit een ontwerpverklaring al duidelijk dat de Europese Unie nog deze week vierhonderd grenswachten naar Slovenië wil sturen in reactie op de sterk gegroeide vluchtelingenstroom. Slovenië had om hulp gevraagd aan de EU nadat het sinds vorige week zaterdag meer dan 60.000 vluchtelingen het land heeft binnen zien komen.

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, besloot afgelopen week bij uitzondering om een minitop te houden met de leiders van landen die op dit moment het meest geraakt worden door de komst van vluchtelingen. Aan tafel zaten naast Duitsland en Oostenrijk vooral landen uit de Balkan-regio, inclusief niet-EU-leden Servië en Macedonië. Geen premier oogde voor aanvang van de top zo aangeslagen als de Sloveense, schrijft onze correspondent Stéphane Alonso vandaag in nrc.next.

Voor aanvang van een extra migratietop noemde Miro Cerar de hoeveelheid vluchtelingen die het kleine Slovenië (2 miljoen inwoners) te verwerken krijgt „absoluut ondraaglijk”. Ruim 60.000 in de afgelopen week, met een dagrecord van 13.000. „Dat is alsof zich op één dag een half miljoen mensen in Duitsland melden.”

De reactie van Juncker op de overeenkomst:

Countries affected should not only talk about and at each other but also with each other. Neighbours should work…

Posted by Jean-Claude Juncker on Sunday, October 25, 2015

    • Laura Klompenhouwer