Ajax richt zich op als in de kampioensjaren

Frank de Boers formatie heeft in de pas 19 jaar geworden Riechedly Bazoer een krachtig antwoord op aantrekkelijk aanvalsspel Vitesse.

Aan de hand van de eerder deze maand 19 jaar geworden Riechedly Bazoer richtte Ajax zich gistermiddag bijtijds op in de Gelredome tegen Vitesse.

De thuisploeg, bewierookt als meest sprankelende ploeg van de eredivisie, boog uiteindelijk voor Ajax dat zowaar karakter en doelmatigheid etaleerde; kwaliteiten die een ploeg in de eredivisie al gauw tot titelfavoriet maken. Eindstand in Arnhem:3-1 voor Ajax.

De Amsterdamse club leek ten prooi te gaan vallen aan Vitesse, dat vanaf minuut één agressief tot diep op de Ajax-helft de behoudzuchtige opbouwende verdedigers afjoeg.

Ajax wist de middelmaat niet te ontstijgen in de eerste helft. Dat kwam mede door de afwezigheid van topscorer Anwar El Ghazi (ziek), spits Arek Milik (geblesseerd) en zijn stand-in Yaya Sanogo (geblesseerd). Trainer Frank de Boer zag dat hun vervangers het verschil niet konden maken.

Zelfs de geroemde middenvelder Bazoer liet het de eerste helft nog afweten. Tekenend was de actie van Vitesse-middenvelder Marvelous Nakamba, die hem in de 22ste minuut de bal afhandig maakte en vervolgens door de benen speelde. Hoofdschuddend sjokte Bazoer er achteraan. Het was kenmerkend voor een eerste helft waarin Vitesse Ajax af wist te bluffen op inzet.

Ajax verscheen na de pauze op het veld zonder Davy Klaassen, die na een aanvaring met Vitesse-aanvoerder Guram Kashia in de kleedkamer achterbleef. Waarschijnlijk hield hij er een lichte hersenschudding aan over, zei De Boer. „Hij had dezelfde symptomen als tegen PSV. Hij wordt maandag goed onderzocht.” Om eraan toe te voegen dat Klaassen de bekerwedstrijd van woensdag tegen Feyenoord waarschijnlijk niet haalt.

In de 54ste minuut breekt Valeri Qazaishvili de wedstrijd open met een schot dat via het lichaam van Joël Veltman en de paal het doel treft. De energie die Vitesse in de eerste zestig minuten had, ebt echter snel weg. Ajax blijft daarentegen op dezelfde manier doorvoetballen en zakt niet weg.

Noem het veerkracht, noem het een vorm van routine: Ajax raakt niet in paniek van de achterstand. Het spel van Ajax doet denken aan de vier seizoenen op rij dat het landskampioen werd: veelal zonder flair, soms geflatteerd. Het voetbalt alsof het 0-0 staat en het nog alle tijd heeft om een doelpunt te maken.

Zonder dat Ajax zich extra inspant, scoort het uit het niets twee keer in drie minuten. Viktor Fischer tikt binnen uit een scrimmage, ontstaan na een vrije trap. Enkele minuten later wurmt Bazoer na knap doorzetten de bal onder Vitesse-doelman Eloy Room.

De 1-3 komt op naam van Lasse Schöne, die op aangeven van de debuterende invaller Sam Hendriks, vrij kan inschieten. Bazoer, ook weer architect van deze Ajax-aanval, kreeg van De Boer de complimenten. „Zo vrij en onbevangen als hij speelt.”