Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Economie

Acht bruinkoolcentrales in Duitsland gaan dicht

Sluiting bruinkoolcentrales verlaagt CO2-uitstoot met 12,5 miljoen ton.

De Duitse regering heeft een deal gesloten met energiereuzen RWE, Vattenfall en het Mitteldeutsche Braunkohlegesellschaft (Mibrag) over het stilleggen van enkele zeer vervuilende elektriciteitscentrales. De partijen krijgen samen ruim 1,6 miljard euro om de centrales de komende jaren gefaseerd te sluiten. Met dit akkoord wil Duitsland de koolstofdioxide-uitstoot in 2020 met 12,5 miljoen ton terugbrengen.

Het gaat om acht centrales die draaien op bruinkool en samen 2,7 gigawatt aan elektriciteit opwekken. Er is afgesproken dat de centrales gedurende de komende vier jaar stoppen met draaien en dat de energiebedrijven daarna nog wel vier jaar lang beroep op de vervuilende centrales kunnen doen, wanneer de vraag naar stroom tijdelijk groter is dan het beschikbare aanbod.

Duitsland zet onder leiding van bondskanselier Merkel in op het verduurzamen van zijn energievoorziening. Het heeft beloofd in 2020 40 procent minder CO2 uit te stoten dan in 1990. Tot nu toe heeft het een reductie van 27 procent gerealiseerd. Bruinkoolcentrales zijn nog steeds goed voor ongeveer een kwart van de Duitse elektriciteitsproductie. Berlijn streeft ernaar om uiteindelijk helemaal te stoppen met de opwekking van elektriciteit door bruinkool.

Dit voornemen stuit op veel verzet van vakbonden en de deelstaten Noordrijn-Westfalen, Brandenburg en Saksen, die vrezen voor het verlies van werkgelegenheid.

Het verzet van de Duitse kolenlobby voorkwam eerder een voorgestelde klimaatheffing. Volgens deskundigen is een heffing effectiever en goedkoper dan het in reserve houden van oude centrales.