Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Aanslag op kazerne in België - dader opgepakt

In de plaats Flawinne pleegde een gemaskerde man een aanval op de kazerne.

De man die door het hek van de kazerne Slt. Thibaut in het Waalse Flawinne reed, koos de plek waar België 650 paracommando's heeft gelegerd.
De man die door het hek van de kazerne Slt. Thibaut in het Waalse Flawinne reed, koos de plek waar België 650 paracommando's heeft gelegerd. Foto: AFP

In België heeft een gemaskerde man een aanval gepleegd op de kazerne van de plaats Flawinne. Dat meldt de krant La Dernière Heure en wordt aan De Standaard bevestigd door de woordvoerder van Defensie.

Update 12.26:

De man die vanochtend met een auto het terrein van de Sous-Lieutenant Thibaut-kazerne in het Waalse dorp Flawinne wist binnen te dringen, is opgepakt. Dat heeft de procureur in Namen bekendgemaakt, bericht persbureau ANP.

Schoten gelost

De man is met zijn voertuig door de omheining van de kazerne gereden, waarop verschillende schoten werden gelost. Er zijn geen gewonden gevallen. De dader zou alleen hebben gehandeld en droeg een bivakmuts. Enkele militairen probeerden de man tegenhouden, maar het lukte hem toch om in eerste instantie te vluchten.

De auto waarmee de dader op de vlucht sloeg is teruggevonden in Belgrade, een dorp vlakbij Flawinne. In de auto van de aanvaller zou een bom zijn gevonden. De ontmijningsdienst DOVO is ter plaatse.

De politie kamt de gehele regio uit om de dader terug te vinden. Boven Belgrade cirkelt een helikopter, die ondersteuning biedt aan de agenten op de grond.

Een Vlaamse journaliste plaatste een foto op Twitter:

Twitter avatar SArcq SophieArcq Les rues entourant la caserne des Flawinne sont bouclées par la police @ContactNews https://t.co/NSMIEteZi0

En een andere journalist dit filmpje:

Twitter avatar karel_lattrez Karel_L Politie verzamelt in #belgrade. Van hieruit kammen ze de regio uit. #aabslag #flawinne @VTMNIEUWS https://t.co/jMK6VWUcjX

Flawinne ligt in de Waalse provincie Namen, ten zuiden van Brussel:

Zowel het parket van Namen als Defensie bevestigen aan De Standaard dat er “een zeer ernstig incident heeft plaatsgevonden aan de kazerne van Flawinne”. Defensie meldt dat er een onderzoek is gestart naar het incident.