Deze broers uit Hoogeveen wilden snel rijk worden

De officier van justitie eiste maandag een levenslange gevangenisstraf tegen Admilson R. (31) en zijn broer Marcos (30). De broers wisten precies wat ze deden, meent het OM. 

De slachtoffers van de roofmoorden in Drenthe werden om „volstrekt triviale redenen uitgekozen” door beide verdachten, aldus officier van justitie Henriëtte Louwes maandag voor de Asser rechtbank. Ze eiste tegen Admilson R. (31) en zijn broer Marcos (30) een levenslange gevangenisstraf. Volgens Louwes zijn de broers uit Hoogeveen zeer berekenend te werk gegaan.

Op 4 november 2012 schoten ze een wandelaar (55) op het Dwingelderveld neer. Een half jaar later beroofden en wurgden ze een echtpaar (beiden 77) in hun woning in Exloo. Geldgebrek was het motief.

De verdachten gingen professioneel te werk, volgens een vast plan, aldus het Openbaar Ministerie (OM). Louwes zei dit enkel bij afrekeningen in het criminele circuit te hebben gezien.

Het OM meent dat de broers wisten wat ze deden; ze zijn toerekeningsvatbaar; Marcos enigszins verminderd. Tbs met dwangverpleging is daarom geen optie. Een kortere celstraf dan 30 jaar evenmin. Levenslang is terecht omdat de rechtsorde ernstig is geschokt, nabestaanden „groot en onherstelbaar leed” is toegebracht en de samenleving beveiligd moet worden, meent justitie. Er is kans op herhaling.

Het OM vindt dat Admilson en Marcos alle twee een even belangrijke rol hadden bij de delicten. Dat Marcos een meeloper was, gelooft het OM niet.

Het tweetal wilde snel rijk worden. „Alles wat ik wou, berustte op geld”, zei Admilson tegen de politie. De broers wilden aanvankelijk criminelen pakken, zeiden ze, maar die kenden ze niet. Toen gingen ze op zoek naar rijke mensen. Ze kenden het Dwingelderveld en besloten iemand uit te kiezen die er „rijk” uitzag. Slachtoffer Berend Smit die zijn twee hondjes uitliet, had „de beste auto”. Ze wachtten hem op in een greppel en schoten hem neer. Daarna sleepten ze zijn lichaam naar een sloot en bedekten dit met takken. Toen hun geld op was zochten ze nieuwe slachtoffers. Het echtpaar Veenendaal was „een makkelijk doelwit”, vonden ze.

„Een soort voorbedachten rade in optima forma. Alles werd met militaire precisie voorbereid”, zei de officier van justitie. De broers bekeken geschikte huizen en routes, observeerden hoe laat mensen naar bed gingen, keken of er beveiliging was en of bewoners huisdieren hadden. Ze kozen mede voor het bewuste echtpaar omdat dat op nummer zeven woonde. Marcos noemt dit „mijn getal”.

Ze klommen door een raampje naar binnen, wachtten tot het echtpaar naar bed ging, bonden hen vast en wurgden hen. Daarna vertrokken ze met iPad en bankpassen. De pincode verbrandden ze per ongeluk met andere spullen van de overval.

De broers wilden daarna nog een grote slag slaan. In Brabant zouden ze opnieuw „rijke mensen” overvallen en ze troffen hiervoor voorbereidingen. Dit keer zouden ze een vuurwapen gebruiken. Dit had oud-militair Admilson gestolen uit de Johannes Post-kazerne in Havelte. Bij een huiszoeking vond de politie ducttape, bivakmutsen en tie-wraps. De twee wilden de „perfecte moord” plegen, aldus het OM. „IJzingwekkend.”

Wim Anker, de advocaat van Marcos R., zei na afloop van de zitting desgevraagd dat hij rekening had gehouden met levenslang. „Een straf die een grote uitzondering is in Nederland. Er zijn nu 36 mensen die vastzitten voor levenslang. Levenslang is echt levenslang, maar de Nederlandse regelgeving staat ernstig onder druk, ook in Europees verband.”

De twee verdachten zijn niet eerder veroordeeld voor een levensdelict, zoals de meeste anderen die levenslang kregen opgelegd. Ook zijn ze betrekkelijk jong. Anker: „Het maakt veel uit of je 25 jaar of 65 bent als je levenslang krijgt.”

Dinsdag houdt hij zijn pleidooi, waarop hij niet vooruit wilde lopen.

    • Karin de Mik