Hamilton pakt derde wereldtitel, Verstappen vierde in Amerikaanse chaos

In een chaotische race met bloedstollend slot bekroonde de 30-jarige Brit zijn ongenaakbare vorm dit jaar.

Lewis Hamilton duikt op zijn pitcrew na het prolongeren van zijn titel. AP / John Locher

Lewis Hamilton heeft vanavond bij de grand prix van de Verenigde Staten zijn derde wereldtitel veroverd. De Britse Formule 1-coureur staat daarmee nu op gelijke voet met Formule 1-legendes als Jackie Stewart, Niki Lauda en wijlen Ayrton Senna. Hamilton won de chaotische race, Max Verstappen werd knap vierde.

De race in Austin, Texas ontvouwde zich als een aaneenschakeling van incidenten die daarmee telkens weer voor een nieuw plotverloop zorgden. De race begon op een natte baan: verraderlijke omstandigheden waarin Lewis Hamilton en zijn Mercedes-teamgenoot Nico Rosberg flinke moeite hadden met het afhouden van de Red Bulls. Pas halverwege was de baan droog genoeg om de regenbanden om te ruilen voor de profielloze slicks en veranderde de race van gezicht.

Hamilton kreeg de break die hij nodig had

In totaal kende de grand prix op het Circuit of the Americas twee neutralisaties en nog eens twee keer kwam de safety car op de baan. Van kansrijke Red Bulls en een ogenschijnlijke strategische meesterzet van Sebastian Vettels Ferrari-team leek het uiteindelijk toch Rosberg die de zege ging pakken. Een crash van Daniil Kvyat (Red Bull) bracht tien ronden voor het einde echter opnieuw de safety car op de baan; precies de break die Hamilton nodig had om de wedstrijd naar zijn hand te zetten. De Brit kon zonder veel tijdverlies zijn broodnodige pitstop maken en zette de jacht op de leidende Rosberg in.

Uiteindelijk kwam Hamilton na een bloedstollend laatste paar ronden als eerste over de finish, maar het ging om wat zich achter hem afspeelde: Vettel liep in op Rosberg en kwam tot op 0,6 seconden. De Ferrari-coureur kon het feestje van Hamilton verstoren door de tweede plaats van Rosberg te pakken, zat op de achtervleugel van zijn landgenoot maar geraakte net niet aan hem voorbij.

Een halve seconde scheidden Rosberg en Vettel op de streep, genoeg voor een derde wereldtitel van Lewis Hamilton. Na kampioenschappen in 2008, 2014 en het huidige seizoen staat hij nu op gelijke hoogte met onder meer Jackie Stewart, Niki Lauda en wijlen Ayrton Senna.

Foto Reuters / Mike Stone

Op een opdrogende baan was Verstappen zelfs even de betere in een gevecht met de Ferrari van Vettel. Foto Reuters / Mike Stone

Verstappen kalm te midden van chaos

Max Verstappen reed een uitstekende race. Niet vergeten mag worden dat de nu 18-jarige Limburger nog nooit een race op het Circuit of the Americas had gereden en de voorgaande dagen alleen wat ronden achter de rug had op een drijfnatte baan. In een race vol crashes - ook Verstappen maakte contact - en onderbrekingen reed Verstappen in verraderlijke omstandigheden kalm en gecontroleerd tussen al het tumult door naar een uitstekende vierde plek.

Voor de Nederlander was het een evenaring van zijn beste prestatie, eerder dit seizoen in Hongarije. Verstappen beleeft een ijzersterke tweede seizoenshelft met alweer zijn zesde puntenscore in de laatste zeven grands prix. Hij heeft nu 25 punten meer dan teamgenoot Carlos Sainz.

Pushed the bull to the max! Very happy with today's race! #4th #USGP #F1

Een foto die is geplaatst door Max Verstappen (@maxverstappen1) op

De race in bullets, video’s en tweets

De grand prix van de Verenigde Staten op het Circuit of the Americas in Texas wordt verreden over 56 ronden. Nico Rosberg (Mercedes) start vanaf pole position, naast hem teamgenoot Lewis Hamilton die vandaag zijn wereldtitel kan prolongeren. Sebastian Vettel, Hamiltons naaste belager, start als 14e. Max Verstappen als achtste.

 • Start: Het regent niet meer, maar de baan is nog nat en de wagens daarom niet op de profielloze slicks maar uitgerust met intermediate banden; de minst heftige van de twee soorten regenbanden. De lichten gaan uit en Rosberg slaagt er wéér niet in z’n pole te verzilveren: Hamilton duikt als leider de eerste bocht in, waar hij Rosberg van de baan lijkt te drukken.

  Verstappen start prima en wint een plek, maar verliest ‘m nog in de eerste ronde: blijft op P8. Valtteri Bottas (Williams) heeft schade na een aanrijding (video) met Fernando Alonso (McLaren) en duikt de pit in voor een nieuwe neus én slicks! Gewaagd. En veel te vroeg: hij verliest vele seconden.

 • Na vijf ronden leidt Hamilton voor beide Red Bull-coureurs Daniil Kvyat en Daniel Ricciardo, die in deze natte omstandigheden de strijd aankunnen met de Mercedes. Rosberg ligt vierde, Verstappen heeft een plekje gewonnen (P7) en niet ver achter hem teammaat Carlos Sainz, die een fantastische eerste fase - want achteraan gestart - beleeft.
 • De race wordt even geneutraliseerd door de virtuele safety car (VSC) voor het opruimen van brokstukken na weer een aanrijding (video) en bij de hervatting pakt Rosberg direct heel handig plek 3 van Ricciardo - die daarmee niet happy is - en niet veel later ook de tweede plek van Kvyat. Kan hij de eerste plek terugpakken van teamgenoot Hamilton?
  Twitter avatar RichlandF1 Richland F1 “How the f*** did Nico pass me?” Ricciardo asks over team radio about the VSC restart #F1
 • Ronde 13 en Red Bull heeft de druk er vol op bij de Mercedesen. Kvyat probeert Rosberg in de laatste bocht voorbij te steken, maar mist de bocht vervolgens. Daarna is het Ricciardo die er wel in slaagt de Duitser P2 afhandig te maken. Ondertussen zit Verstappen (P7) in een Ferrari-sandwich, op een seconde van Sebastian Vettel en achter hem Kimi Raikkonen, die z’n handen vol heeft aan Sainz achter hem.
 • Ricciardo pakt de leiding van Hamilton! De Red Bulls houden de intermediates langer goed dan de Mercedessen maar het is nog te nat om een pitstop te maken voor profielloze banden.

  Hamilton zit in de val en moet hopen dat het snel droog genoeg wordt; tijdens de race wordt geen regen meer voorspeld. Verstappen raakte zojuist Raikkonen die hem probeerde in te halen, beiden kunnen door maar de Fin is pissig over de boordradio.

  “That guy keeps pushing me off the circuit every time I try to pass him. If that’s legal I will do the same.”

  En hopla, Verstappen pakt P6 van Vettel, verremt zich en heeft Raikkonen in z’n versnellingsbak zitten. Wat een gevecht:

 • Hamilton naar droog weer banden. De man die vandaag wereldkampioen kan worden gaat door op slicks, als eerste van de top 4. Het is tijd: de snelste tijden worden gereden door mannen op het profielloze rubber. Ook Verstappen en Vettel komen binnen voor slicks.
 • Raikkonen naast de baan (video)! De wereldkampioen van 2007 stond ook op slicks, net als leider Ricciardo, Rosberg en Kvyat. Zij hebben Hamilton toch achter zich weten te houden. Zowel Ricciardo als Hamilton hebben vervolgens uitstapjes langs de baan; de baan is nog niet volledig droog. Rosberg profiteert en pakt de leiding, Hamilton weet uiteindelijk op topsnelheid P3 van Kvyat te pakken.
 • Nog niet halverwege de race en er is al ontzettend veel gebeurd: zoals het nu staat is Lewis Hamilton echter nog niet de wereldkampioen van 2015. Wie wel voorspoedig rondrijdt: Sebastian Vettel: klopt Kvyat nu voor P4. Vooraan is Rosberg veruit de snelste man op de baan, Hamilton zit vast achter Ricciardo. Verstappen zesde.
  Twitter avatar ToroRossoSpy Toro Rosso Lap 21 and both our boys are doing an extraordinary job! @Max33Verstappen P6 & @carlosainz follows him a few seconds behind, P7 #GOTOROROSSO
 • Safety car op de baan! Marcus Ericsson’s Sauber staat stil op de baan en blijkbaar is dat te gevaarlijk. Even op adem komen: we zijn precies halverwege de race en Mercedes zegt tegen Rosberg - die zijn 10 seconden voorsprong op Hamilton verliest door de safety car - dat hij niet binnen moet komen voor nieuwe banden> Vettel doet dat wel (video) en gaat proberen de race met dit nieuwe setje banden uit te rijden. Verstappen maakt ook z’n tweede pitstop en blijft zesde achter de Duitser. Ondertussen zijn er zeven uitvallers, Raikkonen (remprobleem) is de meest prominente.
 • De race wordt hervat: Rosberg leidt, voor Hamilton, Ricciardo en Kvyat die als enigen nog geen tweede pitstop hebben gemaakt. Daarachter Vettel, Verstappen, Force India-duo Nico Hülkenberg en Sergio Perez. Jenson Button (McLaren) is 9e en dan volgt Verstappens teammaat Sainz.
 • Ronde 34 van 56 en het veld is weer los, al kan dat met name van Vettel worden gezegd. De Ferrari-coureur op de hardere slick stoomt voorbij beide Red Bulls. De strategie van de Duitser lijkt vooralsnog veelbelovend met het oog op de zege, want Rosberg en Hamilton moeten nog een pitstop maken. Verstappen is ook los en Pakt Kvyat, maar heeft Hülkenberg behoorlijk achter zich aan.
 • Verstappen naar de vierde plek. Hij is Ricciardo voorbij en de Red Bulls, zo sterk op het natte wegdek, zijn de weg even volledig kwijt. Hülkenberg probeert Max’ voorbeeld te volgen maar verslikt zich in Ricciardo en crasht.


  Vettel verliest nog wel op de de leidende Mercedesen, achter hem Verstappen met prima rondetijden om zijn positie te consolideren.

  Twitter avatar EliGP Pablo Elizalde If Verstappen finishes on the podium, he can’t drink the champagne until he’s 21.
 • Race opnieuw geneutraliseerd omdat het ‘wrak’ van Hülkenberg gevaarlijk geparkeerd staat. Verstappen nu 4,5 sec achter Vettel maar de 18-jarige Limburger zal nog wel een pitstop moeten maken. Nico Rosberg doet dat nu, tijdens de neutralisatie, en hervat de race achter Vettel en Verstappen - nu 3e - terecht; lastige positie.
 • Nog vijftien ronden te gaan en Hamilton leidt, maar moet als enige van de top 3 nog een pitstop maken. die wereldtitel lijkt nog even op zich te moeten laten wachten. Rosberg is Verstappen voorbij, de Nederlander terug naar plek 4, en raast dan ook vliegensvlug voorbij Vettel.
 • En wéér een safety car. Daniil Kvyat crasht hard. De Red Bull staat half op de baan en het veld schuift als een harmonica in één.

  Hamilton maakt zijn pitstop en ook Vettel komt nog een keer! Interessant. Alle problemen als sneeuw voor de zon verdwenen voor Hamilton: hij is nu tweede, direct achter Rosberg en Max Verstappen nu weer derde. Scenario: áls Hamilton de leiding weet te pakken van Rosberg en de Duitser weet vervolgens zijn landgenoot Vettel van zich af te houden, dan prolongeert Hamilton tóch z’n wereldtitel vandaag.

  “Tyre-life is still on the limit”, waarschuwt het team Max Verstappen.

 • Het wordt een sprint-race van tien ronden tot de finish. Rosberg leidt voor Hamilton, Verstappen en Vettel. Maar dan: Renault power versus Ferrari:
  Twitter avatar bbcf1 BBCF1 Vettel takes Verstappen. This is gripping stuff.

  1 ROS 2 HAM 3 VET

  https://t.co/5d0s1yWPTc #bbcf1

 • Hamilton pakte de leiding! Op koers voor prolongatie van zijn wereldtitel! Rosberg bezwijkt (weer?) onder de druk van zijn teamgenoot en raakt kort van de baan. Hamilton leidt en Rosberg (p2) moet nu Vettel van zicht afhouden. De Ferrari-man heeft minder dan twee seconden achterstand op Rosberg, die direct de snelste raceronde laat noteren. Met nog zes ronden te gaan; wil hij nog voor de winst gaan?
 • Nog drie ronden te gaan en Hamilton houdt zijn voorsprong van ruim 3 sec in stand, Rosberg doet zijn job en laat Vettel geen kans om P2 af te pakken. Verstappen houdt ondertussen met gemak P4 vast.
 • Laatste ronde en het is toch weer spannend. Vettel zit binnen de sseconde van Rosberg en als hij die positie pakt is Hamilton géén wereldkampioen.
 • LEWIS HAMILTON WERELDKAMPIOEN! Nico Rosberg toont zich een ware sportman, houdt Vettel af en dat is genoeg voor Hamilton, die de grand prix van Amerika wint, om zijn derde wereldtitel te winnen.

Uitslag grand prix van de Verenigde Staten:

1. Lewis Hamilton (Mercedes) 56 ronden
2. Nico Rosberg (Mercedes) +2,8 sec
3. Sebastian Vettel (Ferrari) +3,3
4. MAX VERSTAPPEN (Toro Rosso) +22.3
5. Sergio Perez (Force India) + 24,4
6. Jenson Button (McLaren) +28,0
7. Carlos Sainz (Toro Rosso) +30,6
8. Pastor Maldonado (Lotus) +32,2
9. Felipe Nasr (Sauber) +40,2
10. Daniel Ricciardo (Red Bull) +53,3

Stand in het WK na 16 van de 19 races:

1. Lewis Hamilton 327 punten (+25)
2. Sebastian Vettel 251 (+15)
3. Nico Rosberg 247 (+18)

10. MAX VERSTAPPEN 45 (+12)

  • Jules Seegers