Sarena wint finale van bakshow Heel Holland Bakt (MAX)

Dit seizoen keken gemiddeld ruim twee miljoen mensen naar het programma.

Winnares Serena. Omroep MAX

Thuiskok Sarena Solari (30) uit Muntendam heeft vanavond de finale van bakwedstrijd Heel Holland Bakt (MAX) gewonnen. Het thema van de finale was ‘1001-Nacht’. Solari versloeg de andere kandidaten, Farida Alihoesen uit Zoetermeer en Martine Zijlmans uit Dordrecht, met een islamgroen Arabisch paleis van drie lagen baklava.

Dit seizoen keken gemiddeld ruim twee miljoen mensen naar het programma.

“Nou bakkers, de spanning is te snijden. En de taart ook”, sprak Martine Bijl. De presentatrice werd vorige maand getroffen door een hersenbloeding. Maar ze was wél in beeld omdat de opnames al in de zomer plaats hadden. De finale moest het doen zonder haar fijnzinnig ironische voice-over, die enig tegenwicht biedt aan de huismutserige sfeer van het programma. De voice-over werd nu gedaan door jurylid Janny van der Heijden.

De NOS meldt dat de verkoop van bak- en dessertproducten sinds het programma op tv is met vijftien procent is gestegen, van 159 miljoen euro naar 184 miljoen euro. Ook is het aantal kookwinkels in Nederland in die tijd gestegen van 200 naar 220.

Over de winnares

Solari, geboren in Italië, kwam als zesjarige naar Nederland. Ze groeide op in het Noord-Italiaanse dorp Castell’Arquato (Piacenza) en kwam op haar zesde met haar familie naar Groningen.

Ze heeft een man, een hond, twee konijnen, een koppel kippen en een haan. Sarena werkt als communicatieadviseur bij een jeugdinrichting in Groningen. De Italiaanse keuken houdt zij bij door te skypen met haar Italiaanse tante Marina.

Britse versie

Heel Holland Bakt is de Nederlandse versie van het Britse programma The Great British Bake-Off. Ook daar kreeg de finale onlangs een Oosters tintje doordat er voor het eerst een moslima won, Nadiya Hussain. Zij was populair bij de kijkers door haar rijke gezichtsexpressie en haar rake oneliners.

Onopzettelijk is Hussain, met haar wortels in Bangladesh, nu een rolmodel voor Britse moslima’s. Ook vele andere Britten toonden zich gelukkig met haar zege, die werd gezien als een overwinning van de Britse multicultuur. Reeds voor de finale sprak premier Cameron zijn steun voor Hussain uit.

Alleen ter rechter zijde werd wat gemord. Amanda Platell, columniste van de boulevardkrant Daily Mail, hekelde de vermeende politiek correctheid van de jury. Volgens haar had een van de blankere kandidaten kunnen winnen als ze maar een “moskee van chocola” had gemaakt. Hussain won overigens met een very British bruiloftstaart.

Wilfred Takken