Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Auto- en motorsport

Max Verstappen pakt achtste plek bij kwalificatie Grand Prix

De Duitser Nico Rosberg begint vanaf pole position, nadat de kwalificatie door het slechte weer werd ingekort.

Winnaar van de kwalificatie, Nico Rosberg uit Duitsland.
Winnaar van de kwalificatie, Nico Rosberg uit Duitsland. Foto Mark Ralston / AFP

Max Verstappen heeft zich vanmiddag als achtste geplaatst bij de kwalificatie van de Grand Prix van de Verenigde Staten, die later vandaag wordt verreden. Vanwege het slechte weer in Austin, in Texas, werd de laatste kwalificatieronde van gisteren naar vandaag verplaatst en ook vandaag werd die ingekort.

Verstappen profiteert van motorwissels

De Duitser Nico Rosberg racete in zijn Mercedes naar de koppositie op het circuit in Austin, Texas. Teamgenoot en de leider in het klassement Lewis Hamilton start vanaf de tweede plek.

Hamilton kan zondag al zijn derde wereldtitel veiligstellen. Indien de Brit twee punten meer scoort dan Rosberg en negen punten meer dan Vettel, is hij in de resterende drie grands prix niet meer in te halen.

Verstappen zette eigenlijk de tiende tijd neer, maar profiteerde van de motorwissels in de Ferrari’s van de Duitser Sebastian Vettel en de Fin Kimi Räikkönen, die daarom voor straf tien plaatsen naar achteren in de startopstelling moeten.

Slecht weer

Hevige regenbuien teisteren het circuit al dagen. Officials gaven daarom toestemming voor slechts twee kwalificatieraces, nadat een sessie gisteren al was verplaatst naar vandaag. De derde race werd afgeblazen.

Het regende nog steeds toen de Formule 1-coureurs van start gingen. De race werd daarom ingekort. De wedstrijdleiding verwacht beter weer voor de zondagmiddag in Texas.