Linda’s imperium breidt verder uit, ongemakkelijke gesprekken

Foto ANP

Zondag, het begint bijna weer. Dit gaat er volgende week gebeuren.

1. Er zullen wat bubbels aan te pas komen, maandag. Na een eigen blad, website, series en films lanceert Linda de Mol nu ook haar eigen online videoplatform LINDA.tv. Zo blijft haar imperium groeien.

Nog een lancering die dag, zij het iets minder feestelijk. Maandag is het namelijk ook de start van de campagne Alert Online. Want behalve dat de hele tijd online zijn een “catastrofe is voor je werk”, is het ook lang niet altijd veilig.

Een leuke aanleiding is anders. Maandag ontmoet de Duitse minister van transport Alexander Dobrindt zijn Amerikaanse collega Anthony Foxx in Washington om te praten over het gesjoemel van Volkswagen met Amerikaanse milieukeuringen.

En ook aardig wat cijfers die dag. Zo presenteren onder andere Philips, BinckBank en TNT Express hun kwartaalresultaten.

2. Nu we toch in de cijfers zitten: dinsdag wordt duidelijk hoe zwaar de klap is geweest die het Chinese e-commercebedrijf Alibaba heeft gekregen door de beurscrash in China.

Of wat te denken van KPN? Vorig kwartaal daalde de omzet en winst opnieuw. Niet zo gek dat topman Eelco Blok het leiden van het telecomconcern “topsport” noemt. Dinsdag moet blijken hoe - excuus - fit hij en KPN zijn.

3. Vier weken en 37 getuigen waren er nodig voor de parlementaire enquêtecommissie Fyra om zicht te krijgen op hoe het nu toch zo mis kon gaan met de hogesnelheidstrein. Woensdag presenteert de commissie haar bevindingen. NRC Q maakte eerder al de balans op.

Over debacles gesproken: die dag mag Matthias Müller voor het eerst in zijn nieuwe rol als Volkswagentopman investeerders toespreken over de kwartaalcijfers van de autofabrikant. Al zal alle aandacht gaan naar de miljardstrop die dreigt als gevolg van Dieselgate.

En nog meer cijfers. Onder meer van GlaxoSmithKline, Macintosh, Fiat Chrysler en ASM International. Ook leuk: vanaf die dag dumpen de Ieren hun één- en twee-eurocentmuntjes.

4. We gaan nog even door met die cijfers, want ook op donderdag is het een feest voor analisten. Wat hebben al die de Pumpkin Spiced Lattes (die je binnenkort kunt afrekenen met je telefoon) koffiegigant Starbucks bijvoorbeeld het afgelopen kwartaal opgeleverd? Hopelijk genoeg om een fikse belastingaanslag te dekken.

En dan zijn er nog conference calls van Deutsche Bank, supermarktconcern Delhaize, Air France-KLM, Shell en Nokia.

Geen betere plek dan Barbados voor een forum van de OESO over transparantie rond belastingregels. Afgevaardigden van de 129 leden van het Global Forum zullen donderdag afreizen naar het eiland dat geliefd is onder belastingontwijkers.

5. En ja, ook cijfers op vrijdag (denk AB Inbev, Beter Bed). Maar het is ook de dag vóór Halloween (waar ook Amsterdamse ondernemers zich wel raad mee weten).

Waar je toch wel echt voor naar de VS zal moeten: de moeder der ‘Big Six marathons’ die dat weekend in New York plaatsvindt. Ren jij ook mee?

    • Eva Oude Elferink