Kijken: de bevrijding van 70 gijzelaars gefilmd door een helmcamera

Sommigen zijn in paniek, enkelen houden hun handen omhoog. Op de achtergrond klinken geweerschoten.

Foto via AFP

Niet vaak is een bevrijdingsactie van zo dichtbij te zien.

De Koerdische regionale regering in Noord-Irak heeft vandaag een video vrijgegeven van de bevrijdingsactie van Amerikaanse en Koerdische troepen. Donderdag werden daarbij zeventig gijzelaars van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) bevrijd.

“Ga! Ga!”

De beelden zijn gefilmd door een camera die op een helm was vastgemaakt. Het Pentagon heeft inmiddels bevestigd tegen CBS dat de beelden van de bevrijdingsactie zijn.

In de video is eerst te zien hoe mannen een voor een uit een kamer worden gedreven. Sommigen zijn in paniek, enkelen houden hun handen omhoog. Arabisch sprekende mannen roepen “Ga! Ga!”. Op de achtergrond klinkt continu het geluid van geweerschoten.

In een volgend deel is een kamer te zien waar de vlag van IS is opgehangen. Daarna zijn de mannen te zien, terwijl ze worden gefouilleerd en weggeleid.

De gijzelaars, onder wie zo’n twintig leden van de Iraakse veiligheidsdienst, werden vastgehouden in een gevangenis van IS vlakbij de stad Hawija, 15 kilometer ten westen van de Irakese stad Kirkuk:

Eerste omgekomen Amerikaan in IS-strijd

Eén Amerikaanse soldaat is bij de actie om het leven gekomen. De 39-jarige sergeant werd door een IS-strijder neergeschoten en overleed later aan zijn verwondingen. De militair is de eerste Amerikaan die tijdens de strijd tegen IS op Iraakse of Syrische bodem is gesneuveld. Volgens het Pentagon zijn vijf IS-strijders gevangengenomen en kwam een onbekend aantal terreurstrijders om het leven.

Het was de eerste keer dat Amerikaanse troepen waren betrokken in een direct grondgevecht in Irak sinds het begin van de oorlog tegen IS in augustus 2014. De regionale Koerdische overheid had het Amerikaanse leger gevraagd om hun Iraakse collega’s bij te staan bij de actie.

Bekijk hier de vandaag gepubliceerde videobeelden:

    • Menno Sedee