Juncker: Balkanlanden moeten vluchtelingen beter behandelen

Vandaag vindt in Brussel een Europese minitop over de vluchtelingencrisis plaats.

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. Foto JOnas Roosens / ANP

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker heeft de Balkanlanden opgeroepen om de tienduizenden doorreizende vluchtelingen beter te behandelen. In de Duitse krant Bild zegt hij:

“De staten langs de westelijke Balkanroute moeten ordentelijke procedures en omstandigheden waarborgen.”

Update 10.40 uur:
Vannacht passeerden opnieuw duizenden vluchtelingen de grens met Slovenië. Het aantal vluchtelingen dat binnenstroomt in dit land neemt nog altijd toe, zo meldt het Sloveense persbureau ST. Zeker 3.900 mensen kwamen van middernacht tot vanochtend vroeg het land binnen. Vluchtelingen wachten op de grens tussen Kroatië en Slovenië op transport naar een opvanglocatie. De vluchtelingen komen vanuit Kroatië de grens over bij Rigonce. Dit dorpje, dat slechts 170 inwoners telt, wordt de afgelopen dagen overspoeld door mensen die op doortocht zijn naar onder meer Oostenrijk en Duitsland.

Zorgen om veiligheid migranten

Juncker maakt zich zorgen over de veiligheid van de vele migranten die via de Balkanlanden naar West-Europa reizen. In de krant zegt hij:

“Elke dag telt. Anders zien we binnenkort families omkomen in de koude rivieren op de Balkan.”

De Europees voorzitter maakte in het interview ook duidelijk dat Europa zijn buitengrenzen beter zal beschermen, met als doel de migratiestroom vertragen en “onze buitengrenzen onder controle krijgen”. Juncker:

“We moeten ook duidelijk maken dat mensen die geen bescherming zoeken, niet het recht hebben om toegang tot de EU te krijgen.”

De Balkanlanden Bulgarije, Roemenië en Servië dreigden gisteren de grenzen te sluiten als Duitsland en Oostenrijk dat ook doen. Als de grenzen van Duitsland en Oostenrijk op slot gaan, dreigen de migranten te stranden op de Balkan.

Vandaag minitop in Brussel

Vandaag vindt in Brussel een Europese minitop over de vluchtelingencrisis plaats. Tien Europese regeringsleiders en staatshoofden komen bijeen om een eensgezind antwoord te formuleren op de vluchtelingencrisis in de Balkanlanden en Oost-Europa.

Doordat Hongarije zijn grens met Kroatië vorige week heeft gesloten, dreigen in Servië problemen te ontstaan met grote groepen vluchtelingen die daar vast zijn komen te zitten en geen doorgang krijgen tot Slovenië.

Slovenië vormt momenteel de enige nog overgebleven route richting Oostenrijk. Vanuit Oostenrijk hoopt het merendeel van de vluchtelingen door te kunnen reizen naar Duitsland. Vluchtelingen stranden nu in Kroatië en Servië, waar het ook nog eens behoorlijk koud is.

Jean-Claude Juncker riep de landen bijeen omdat de ‘noodtoestand’ volgens hem samenwerking, overleg en onmiddellijke actie vereist. De afgelopen weken hebben volgens de EC aangetoond dat nationale acties geen antwoord bieden op de migrantenstroom.

Het is de bedoeling dat de leiders vandaag ‘pragmatische’ besluiten nemen die direct kunnen worden uitgevoerd. Juncker heeft eerder een 16-puntenplan gestuurd aan de deelnemende staten.

Wie zijn er bij het overleg aanwezig?

Aanwezig zijn de regeringsleiders van Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Servië, Slovenië, Kroatië, Griekenland en Bulgarije en de presidenten van Macedonië en Roemenië. EU-president Donald Tusk en de chefs van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en de Europese organisaties voor grensbewaking en asiel zijn ook bij het gesprek in Brussel.

Vanuit Nederkand is staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) aanwezig. Dijkhoff is erbij omdat Nederland vanaf 1 januari voorzitter wordt van de Europese Unie. Omdat migratie de komende tijd hoog op de agenda blijft staan, mag Nederland het overleg bijwonen.

    • Carlijn Vis