Dit is een artikel uit het NRC-archief

Vluchtelingen

In Montenegro gewelddadige protesten tegen premier

Gewelddadige protesten in de hoofdstad van Montenegro, Podgorica, tegen de regering.
Gewelddadige protesten in de hoofdstad van Montenegro, Podgorica, tegen de regering. Foto Boris Pejovic / EPA

In Montenegro heeft de politie gisteravond laat traangas ingezet tegen anti-regeringsdemonstranten. Dat meldt persbureau AFP. Zo’n vijfduizend mensen waren naar het parlementsgebouw getrokken om het aftreden te eisen van premier Milo Djukanovic.

Protest begon rustig, maar liep toch uit de hand

Het protest begon vreedzaam, maar liep na enige tijd toch uit de hand. Zo gooiden demonstranten met onder meer fakkels en brandbommen naar de politie. De regering van Montenegro meldt dat er agenten gewond zijngeraakt tijdens de rellen.

De oppositie riep gisteren op tot de vorming van een interim-regering en het uitschrijven van “vrije en eerlijke verkiezingen”.

Het is al langer onrustig in het land: vorige week raakten politie en betogers buiten het parlement ook slaags.

De politie in Montenegro zet traangas in tegen de demonstranten.

De politie in Montenegro zet traangas in tegen de demonstranten. Foto Boris Pejovic / EPA

Montenegro niet bij de NAVO

Djukanovic wees de eisen van de oppositie eerder deze maand van de hand. Volgens de premier worden de demonstranten gesteund door Rusland en nationalistische Serviërs. Zij zouden willen verhinderen dat Montenegro zich aansluit bij de NAVO.

Milo Djukanovic (r) in gesprek met secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg (l).

Milo Djukanovic (r) in gesprek met secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg (l). Foto Boris Pejovic / EPA

Het einde van de protesten tegen de premier lijkt nog niet in zicht: de oppositie riep op vandaag weer de straat op te gaan.

Duitsland: Montenegro is veilig

Als vluchtelingen uit Montenegro aankomen in Duitsland worden ze teruggestuurd, omdat de Duitse regering Montenegro aanmerkt als veilig land. De regering van bondskanselier Merkel is bezig het asielbeleid te verscherpen. Volgens de Duitse krant Bild zouden migranten die geen recht hebben op asiel sneller het land worden uitgezet.

Duitsland werkt aan een plan voor opvang bij de grens, een versnelde asielprocedure en versnelde uitzetting van mensen die geen recht hebben op asiel. Wie uit Albanië, Kosovo of Montenegro naar Duitsland komt, wordt teruggestuurd.