Het nieuwe album van David Bowie komt er aan

Foto EPA

David Bowie zal een nieuw album getiteld ‘Blackstar´ uitbrengen op 8 januari 2016, de dag dat hij 69 wordt. Dat meldt de Britse krant The Times. De plaat klinkt volgens een Bowie-insider: ‘compleet geschift’.

Bowie heeft met jazzmuzikanten in New York’s Magic Shop zeven nummers geschreven. De titelsong ‘Blackstar’ komt als single al uit op 19 november.

Nederlands randje

Het nummer ‘Blackstar’ zal ook te horen zijn in de musical ‘Lazarus’ die David Bowie schrijft met Enda Walsh, gebaseerd op de film The Man Who Fell To Earth, waarin Bowie de titelrol speelde. De regisseur van Toneelgroep Amsterdam, Ivo van Hove, regisseert de musical met muziek van Bowie. De musical gaat half december in New York in première.

‘Blackstar’ is een album met lange, jazzy nummers gemengd met stuwende elektronische beats als van de Duitse elektronische band uit de jaren zeventig, Kraftwerk, aldus de Times. Daarnaast zouden er ‘Gregoriaanse gezangen, een soul sectie, verschillende elektronische beats en blieps en Bowie’s herkenbare stemgeluid’ op te horen zijn.

Ruimte-rock

De plaat klinkt volgens een Bowie-insider ´compleet geschift´ aldus het Amerikaanse entertainmentblad Variety.
Bowie´s vorige complete album ‘The Next Day’ verscheen in 2013, na een albumloos tijdperk van tien jaar. Met ‘Blackstar’ pikt Bowie zijn traditie op van ‘ruimte-rock’: hij bracht eerder platen uit geïnspireerd op het heelal en ruimtevaart, zoals ‘Space Oddity’ en ‘The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars.’

Kom vast in de stemming voor de nieuwe Bowie:

    • Paul Steenhuis