Grote non-fictieprijs voor Alexander Münninghoff

De journalist wint de prijs met ‘De stamhouder’

Journalist Alexander Munninghoff krijgt de Libris Geschiedenis Prijs voor zijn boek 'De stamhouder'

Journalist en schrijver Alexander Münninghoff (1944) heeft de Libris Geschiedenis Prijs 2015 gewonnen, de jaarlijkse prijs voor een geschiedenisboek dat een breed publiek aanspreekt. Dat is zojuist bekendgemaakt in radioprogramma OVT. Münninghoff krijgt de prijs voor zijn boek De stamhouder.

Verloren familiebezit

De stamhouder draait om de vader van Münninghoff. Hij gaat in de Tweede Wereldoorlog in dienst bij de SS om het verloren familiebezit in Letland terug te winnen.

Lees ook: Alexander Münninghoff: “Mijn familie laat zien wat oorlog betekent”

Volgens Chef Boeken Michel Krielaars laat Münninghoff in De stamhouder zien “dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog nog veel meer schakeringen waren dan alleen wit, grijs en zwart”:

“Bij het lezen van zijn bijna on-Nederlandse, kosmopolitische familiegeschiedenis waan je je soms in een roman, zo spannend en op het eerste gezicht onwaarschijnlijk zijn de gebeurtenissen die hij beschrijft.”

Annegreet van Bergen

Naast Münninghoff waren de volgende vier schrijvers genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs: Annegreet van Bergen (Gouden jaren), Cees Fasseur (Eigen meester, niemands knecht), Ewoud Kieft (Oorlogsenthousiasme) en Laura Starink (De schaduw van de grote broer).

Met Van Bergen maakt Münninghoff volgende maand nog kans op de NS Publieksprijs, de grootste boekenpublieksprijs van Nederland. De winnaar van die prijs wordt op woensdag 18 november bekendgemaakt in De Wereld Draait Door.

Aan de Libris Geschiedenis Prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden.

    • Roderick Nieuwenhuis