Geweldsspiraal houdt aan - ‘duizend Palestijnen opgepakt’

Vandaag hebben weer drie mesincidenten plaatsgevonden. Een 17-jarige Palestijnse is omgekomen.

Israëlische troepen met het lichaam van een Palestijnse vrouw, die door de Israëlische politie werd doodgeschoten. Foto Mussa Qawasma / Reuters

Aan de reeks geweldsincidenten in Israël en de Palestijnse gebieden komt nog geen einde. Vandaag vonden weer drie incidenten plaats, waarbij een vrouw om het leven kwam en twee mensen gewond raakten.

‘Meer dan duizend arrestaties’

Volgens de organisatie voor Palestijnse gevangenen Palestinian Prisoners Club zijn meer dan duizend Palestijnen gearresteerd door de Israëlische autoriteiten sinds de nieuwe spiraal van geweld, meldt persdienst AFP. In de stad Hebron hebben 221 arrestaties plaatsgevonden, in Jeruzalem 201 en in Ramallah 138.

Volgens de organisatie zitten meer dan 6.000 Palestijnen vast in Israël.

Vijf weken geweld

Het geweld in Israël en de Palestijnse gebieden van afgelopen maand laaide op naar aanleiding van spanningen over een voor zowel moslims als joden heilige plek in Jeruzalem, de Tempelberg in Jeruzalem. Later verspreidde de onrust zich naar Arabische buurten in Oost-Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever, Gaza en Israël.

In de laatste vijf weken zijn tien Israëliërs gedood door Palestijnse aanvallen, vaak steekpartijen. Aan Palestijnse kant vielen meer dan vijftig slachtoffers, van wie 29 aanvallers, volgens Israël. De drie incidenten van vandaag:

  • Volgens het Israëlische leger stak een Palestijn vanochtend een Israëliër neer, die daarbij lichtgewond raakte.
  • Vanmiddag meldde de Israëlische politie dat eenheden een Palestijnse in de Westelijke Jordaanoever hadden neergeschoten, nadat de 17-jarige een mes tevoorschijn zou hebben gehaald bij een controlepost bij de stad Hebron. De tiener is later aan haar verwondingen overleden. Volgens getuigen tegen AFP was het meisje echter ongewapend.
  • Een Palestijn zou volgens de Israëlische politie later een Israëliër ernstig hebben verwond met een mes en daarna zou hij zijn gevlucht.

Maatregelen

Gisteren sprak de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry met de Palestijnse president Mahmoud Abbas en koning Abdullah II van Jordanië over de geweldsgolf. Israël en Jordanië zegden toe meer stappen te zetten om het geweld te stoppen, waaronder de inzet van bewakingscamera’s op de heilige plek.

De camera’s zouden volgens Netanyahu claims kunnen weerleggen dat Israël er de joodse aanwezigheid wil vergroten. Palestijnen vrezen echter dat de camera’s zullen worden gebruikt om mensen te bespioneren en te arresteren. De inzet van duizenden Israëlische politie-agenten en militairen en andere strenge veiligheidsmaatregelen hebben aan het geweld tot nu toe geen eind kunnen maken.

De Tempelberg

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei gisteren dat er geen verandering komt in het beleid van de Israëlische regering dat joden niet mogen bidden op de heilige plek. Moslims mogen dat wel. Eerder werd al het verbod voor Palestijnen onder de 45 jaar om de Tempelberg te betreden opgeheven.

Op de Tempelberg staan twee belangrijke islamitische gebedshuizen: de Rotskoepel en de Al-Aqsamoskee. Ook voor joden is het een heilige plek, omdat er tot tweeduizend jaar geleden de Tweede Joodse Tempel stond.

    • Menno Sedee