Exitpoll: conservatieven winnen Poolse verkiezingen

Met deze cijfers zou de eurosceptische Recht en Rechtvaardigheid alleen kunnen regeren.

De leider van de winnende partij PiS Jaroslaw Kaczynski. Foto Pawel Kopczynski / Reuters

De conservatieve oppositiepartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) heeft in de Poolse parlementaire verkiezingen meer stemmen behaald dan de zittende Burgerpartij (PO). Dat blijkt uit de eerste exitpoll van Ipsos.

Volgens de exitpoll kreeg PiS 39,1 procent van de stemmen, terwijl de centrum-rechtse Burgerpartij op slechts 23,4 procent kon rekenen. Door de kiesdrempel van 5 procent hebben de nationalistisch-conservatieven 242 zetels van de 460 in het parlement behaald, een absolute meerderheid. Daarmee zou PiS alleen kunnen regeren.

Naast PiS en PO (voorlopig 133 zetels) hebben slechts drie andere partijen genoeg stemmen behaald voor een plek in het parlement: een rechts-populistische partij die geleid wordt door rockster Pawel Kukiz, de liberale partij Modern en de sociaal-conservatieve Volkspartij. Geen enkele linkse partij is dit gelukt.

Eurosceptisch

De winst van PiS komt na bijna een decennium van economische en politieke stabiliteit in Polen, dat 38 miljoen inwoners telt. De economie groeide in die periode met bijna vijftig procent, maar nog steeds hebben veel Polen een laag inkomen en weinig werkzekerheid.

PiS is sceptisch over Europese samenwerking en is tegen een snelle toetreding tot de eurozone. Roeland Termote schreef dit weekend in NRC over PiS:

Anders dan de meer op West-Europa gerichte PO-regering, die een EU-akkoord over herverdeling van vluchtelingen steunde, wil PiS zich aansluiten bij Midden-Europese landen.

Verder beloofde PiS, de partij van oud-premier Jaroslaw Kazcynski, tijdens de campagneperiode een lagere pensioenleeftijd en minder belastingen voor lage inkomens.

Burgerpartij onderuit

De pro-Europese Burgerpartij van premier Ewa Kopacz, die acht jaar regeerde, glijdt weg in de poll. Volgens Termote kleeft aan die partij “een reputatie van arrogante machtswellustelingen”. De terughoudendheid van PO om economische hervormingen door te voeren en vaart te maken met ethische dossiers zoals homorechten, dreef liberale en progressieve kiezers dan weer in de handen van kleinere partijen.

De officiële uitslag van de verkiezingen wordt morgen verwacht.

    • Menno Sedee