EU wil 400 grenswachten naar Slovenië sturen

Het plan wordt vandaag besproken tijdens een mini-EU-top over vluchtelingen in de Balkan-regio.

Vluchtelingen lopen richting de Sloveens-Oostenrijkse grens nabij Spielfield. Foto Rene Gomolj/AFP

De EU wil deze week nog 400 grenswachten naar Slovenië sturen in reactie op de sterk gegroeide migratiedruk op dat land. Dat blijkt uit de jongste ontwerpverklaring van tien Europese leiders die vandaag in Brussel zijn in verband met de vluchtelingencrisis.

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, besloot afgelopen week om een minitop te houden met de landen die op dit moment het meest geraakt worden door de komst van vluchtelingen. Aan tafel zitten naast Duitsland en Oostenrijk vooral landen uit de Balkan-regio, inclusief niet-EU-leden Servië en Macedonië.

Enkele reacties van regeringsleiders voorafgaand aan de vergadering:

Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso Kroatische premier #Milanovic zeer kritisch over vergadering vandaag en 16-puntenplan van #Juncker: ,,It’s groundless, beyond description”
Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso Sloveens premier Cerar: ,,De situatie is zeer ernstig, als we in volgende dagen en weken niet in actie komen, zal de EU uit elkaar vallen.”
Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso Premier Orban over EU-minitop: Hongarije ligt niet op de migratieroute [het bouwde een hek]. ,,We zijn hier vandaag gewoon als waarnemers.”

Nederland bereid om bij te dragen

Slovenië had om hulp gevraagd aan de EU nadat het sinds vorige week zaterdag meer dan 60.000 vluchtelingen het land heeft binnen zien komen. Sinds Hongarije de grenzen heeft gesloten, hopen vluchtelingen via Kroatië en Slovenië door te reizen naar Oostenrijk en andere Europese landen.

Nederland heeft Slovenië honderd veldbedden, tien lichtmasten en beschermende kleding voor 1.500 mensen gestuurd. De spullen zijn al gearriveerd in het land, aldus staatssecretaris Dijkhoff (Justitie en Veiligheid, VVD) tegen ANP voorafgaand aan de minitop. Nederland is bereid een extra bijdrage te leveren aan het plan voor 400 grenswachten, aldus de staatssecretaris.

Vervelende verrassingen voorkomen

Diplomaten van de betrokken landen kregen zondagochtend ter voorbereiding van de bijeenkomst een 16-puntenplan voorgelegd door de Commissie. Dat draait hoofdzakelijk om het verbeteren van coördinatie. Nu weten landen vaak niet van elkaar hoe groot de migratiegroepen zijn en welke kant ze op bewegen. Om vervelende verrassingen bij grensovergangen te voorkomen, stellen landen uiterlijk maandag nog contactpersonen aan, die via dagelijks overleg moeten gaan zorgen voor “de geleidelijke, gecontroleerde en ordelijke verplaatsing van mensen” door de westelijke Balkan.

Ook moeten de landen wat de Commissie betreft beloven dat ze niet zomaar vluchtelingen verder zullen sturen naar een buurland, zonder dat dit hiervoor toestemming heeft gegeven. Dat dit nu wel gebeurt, is “niet acceptabel”. Verder wil de EU dat het proces van het terugsturen van asielzoekers uit Afghanistan, Pakistan, Bangladesh en Irak wiens asielverzoeken zijn afgewezen wordt versneld.

    • Sam de Voogt
    • Stéphane Alonso