Eredivisie: Ajax wint in Arnhem, opnieuw hattrick voor Kuyt

Ajax en Feyenoord winnen, verder gelijke spelen.

Viktor Fischer juicht nadat hij de gelijkmaker heeft gescoord voor Ajax in het duel tegen Vitesse. Foto ANP

Ajax en Feyenoord blijven bovenaan de Eredivisie staan. De Amsterdammers wisten in Arnhem pas in de slotfase Vitesse te verslaan (1-3), terwijl Feyenoord dankzij de tweede hattrick van Kuyt in evenveel wedstrijden thuis AZ versloeg (3-1). NEC speelde thuis gelijk tegen FC Groningen (1-1), Cambuur Leeuwarden deed hetzelfde tegen ADO Den Haag (ook 1-1).

Ajax had een slechte week achter de rug na de nederlaag tegen Fenerbahçe in de Europa League, en moest vlak voor de wedstrijd ook nog toezien hoe topscorer Anwar El Ghazi ziek afhaakte. Viktor Fischer begon daardoor in de spits. Lange tijd leek het gebrek aan scorend vermogen de ploeg van trainer Frank de Boer op te breken, zeker nadat Valeri Qazaishvili in de 54e minuut de 1-0 voor Vitesse maakte. Maar Fischer haalde daarna zijn gram met de gelijkmaker in de 71e minuut nadat Veltman op de paal schoot, en zag vervolgens dat ploeggenoten Bazoer en Schöne er voor zorgden dat Ajax toch drie punten mee naar huis mocht nemen.

Ajax gaat aan kop dankzij een beter doelsaldo, maar heeft evenveel punten als Feyenoord. Dat versloeg in de Kuip AZ met 3-1. Net als vorige week hadden de Rotterdammers daar aanvoerder Dirk Kuyt voor te danken. Met zijn tweede hattrick in een week tijd zorgde hij voor de gehele productie van Feyenoord kant. Joris van Overeem zorgde vlak na de openingstreffer in de eerste helft nog wel even voor wat spanning met zijn gelijkmaker, maar daarna trok Feyenoord de wedstrijd naar zich toe. AZ staat nu elfde, Vitesse vijfde.

Gelijke spelen

NEC speelde in eigen huis een subtopduel tegen FC Groningen en zag de bezoekers al in de 9e minuut op voorsprong komen dankzij Albert Rusnák. Vlak na rust zorgde een goede penalty van Christian Santos voor de gelijkmaker. Groningen behaalde zo het eerste punt buiten het eigen stadion tijdens dit seizoen. Beide clubs hebben nu evenveel punten (14) en staan respectievelijk zevende en achtste.

Cambuur Leeuwarden blijft onderaan de ranglijst bungelen nadat het in eigen huis niet heeft weten te winnen van degradatieconcurrent ADO Den Haag. In Leeuwarden scoorden Mike Havenaar (0-1) en Furdjel Narsingh. Cambuur maakte de meeste aanspraak op de overwinning, maar de Hagenaren bleven ondanks het Friese offensief gemakkelijk overeind. Door het gelijkspel staat Cambuur nog altijd een-na-laatste, al loopt het wel een punt uit op rodelantaarndrager De Graafschap. De Friezen hebben nog altijd geen wedstrijd gewonnen dit seizoen. ADO staat veertiende, één punt boven de degradatiestreep.

    • Sam de Voogt