‘Centrum-linkse kandidaat wint in Argentinië’

Bij de presidentsverkiezingen is Cristina Kirchner na twee ambtstermijnen niet meer herkiesbaar.

Daniel Scioli nadat hij zijn stem had uitgebracht. Foto Enric Marti / AP

De centrum-linkse Daniel Scioli ligt bij de Argentijnse presidentsverkiezingen op kop. Hij zou de eerste stemronde van de exitpoll hebben gewonnen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van Argentijnse televisiestations.

Tweede stemronde misschien nodig

Of een tweede stemronde nodig is, is nog onzeker. Om dat te voorkomen moet een kandidaat 45 procent van de stemmen halen, of 40 procent met tien procentpunten verschil met de nummer twee.

Vandaag konden 32 miljoen Argentijnen hun stem uitbrengen op zes presidentskandidaten. De centrum-linkse Daniel Scioli, gouverneur van de provincie Buenos Aires, is favoriet. Ook de conservatieve Maurici Macri, burgemeester van de hoofdstad Buenos Aires, is een kanshebber. Hij geniet meer steun van de middenklasse in Argentinië.

Cristina Kirchner niet herkiesbaar

Scioli wordt gesteund door zittend president Cristina Kirchner, die na twee ambtstermijnen plaats moet maken voor een opvolger. Net als Kirchner hoopt Scioli op steun van de armere Argentijnen.

Onze correspondent Nina Jurna schreef vrijdag in NRC over Cristina Kirchner:

Terwijl ze haar volk beloofde de welvaart eerlijk te verdelen, verrijkten de Kirchners zich in stilte. Hun vermogen groeide van 2,5 miljoen dollar bij het aantreden van Néstor in 2003 tot 17,7 miljoen dollar bij zijn dood in 2010.

Twaalf jaar lang drukten Cristina Kirchner en haar in 2010 overleden echtgenoot Néstor Kirchner hun stempel op de Argentijnse politiek. In 2007 nam Cristina het roer van Néstor over. De Kirchners zijn sterke aanhangers van het peronisme, de politiek-culturele populistische stroming van oud-generaal Juan Perón.

    • Menno Sedee