Australië verslaat Argentinië in halve finale WK Rugby

De WK-finale wordt een Oceanische derby tussen de All-Blacks en de Wallabies.

Adam Ashley-Cooper scoort een van zijn drie tries namens Australië in de halve finale van het WK Rugby tegen Argentinië. Foto Dylan Martinez/Reuters

Australië heeft de finale van het WK Rugby bereikt. In het Twickenham stadion in Londen wonnen de Wallabies met 29-15 van Argentinië. In de finale wacht de lokale rivaal Nieuw-Zeeland, dat gisteren ten koste van Zuid-Afrika de finale behaalde.

Twitter avatar rugbyworldcup Rugby World Cup Ladies and gentlemen, your #RWC2015 finalists… #RWCFinal https://t.co/fItmR7euz2

Dankzij de overwinning van Australië hebben beide favorieten van de halve finales nu de finale bereikt. Argentinië was de verrassing van de laatste vier nadat het in de kwarfinales tegen alle verwachtingen in de Ieren aan de kant zette. Ditmaal was er geen sprake van een sprookje. De grote man was Adam Ashley-Cooper namens Australië, die drie tries scoorde. Daarmee is hij de eerste speler van het nationale team ooit die in twee wedstrijden drie tries maakte.

Twitter avatar rugbyworldcup Rugby World Cup .@AdamCoopy‘s becomes the first #AUS player to score two career #RWC hat-tricks - what a time to do it! #ARGvAUS https://t.co/26UyW4oxqW

Gastland uitgeschakeld, geluk tegen Schotland

Australië schakelde onder andere gastland Engeland uit in de groepsfase onderweg naar de finale. In de kwartfinale mazzelde het land enigszins, nadat het ontsnapte in de slotfase tegen Schotland dankzij een omstreden toegekende penaltykick. Toch begon het land wel als een van de favorieten aan het toernooi. Op het vorige WK werd het land derde.

De twee keer dat de Wallabies wereldkampioen werden, in 1999 in Engeland en in 1991 in Wales, waren bovendien in Groot-Brittannië. Daarom groeit het gevoel bij de ploeg dat ze bezig zijn aan een bijzondere missie, zo schreef sportredacteur Rob Schoof eerder al:

“Australië heeft geleerd van het magere jaar 2014, toen de ploeg in Londen zichtbaar kracht tekort kwam en met 26-17 onderuitging tegen Engeland. Onder bondscoach Michael Cheika keerde het zelfvertrouwen terug, en de ploeg weet zich gesterkt door de geschiedenis.”

Volgende week zaterdag is de finale, om 17.00 uur Nederlandse tijd. Het is pas de eerste keer dat Nieuw-Zeeland en Australië elkaar treffen in de WK-finale. Beiden ploegen behaalden de finale op het wereldkampioenschap al vier keer in de geschiedenis van het toernooi - een record.

    • Sam de Voogt