Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Assad: uitroeien terroristen leidt tot politieke oplossing

Assad is bereid vervroegde verkiezingen uit te schrijven, maar pas nadat de “terroristen” zijn verslagen.

De Syrische president Assad ontvangt Rusissche parlementariërs in Damascus.
De Syrische president Assad ontvangt Rusissche parlementariërs in Damascus. Foto SANA/AFP

Een diplomatieke oplossing voor het conflict in Syrië kan worden bereikt als terroristische groeperingen worden uitgeschakeld. Dat heeft de Syrische president Bashar al-Assad gezegd tegen Russische parlementariërs die op bezoek waren in Damascus.

Syrische staatsmedia maken melding van de ontmoeting. Assad noemde geen expliciete namen van groeperingen die verslagen moeten worden. Zijn regeringstroepen vechten momenteel op verschillende fronten tegen tal van rebellengroeperingen zoals het Vrije Syrische Leger dat steun geniet van de VS en Saoedi-Arabië. De troepen van Assad worden onder andere gesteund door Russische luchtaanvallen. Volgens Assad en de Russen vechten ze tegen Islamitische Staat (IS).

Conflict al vijf jaar bezig

De Russen zijn op bezoek in Syrië op een moment dat topambtenaren van Rusland, de VS, Turkije en Saoedi-Arabië een diplomatieke oplossing proberen te vinden voor het conflict dat nu al vijf jaar bezig is. Zo is de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry momenteel op bezoek bij de Saoedische koning om te praten over een mogelijk vredesproces. En begin deze week bracht Assad een verrassingsbezoek aan Moskou. Daar zou hij volgens Poetin hebben gezegd klaar te zijn om in gesprek te gaan met de rebellengroeperingen in Syrië.

Regie in handen

Sinds Rusland eind vorige maand begon met het uitvoeren van bombardementen in Syrië heeft de Russische president Poetin de regie in handen gekregen in het conflict, schreef NRC-correspondent in Turkije Marloes de Koning eerder deze maand.

“De Russen dwingen de Turkse regering te accepteren dat de Syrische president Assad voorlopig niet zal vertrekken. [...] Het (de Russische interventie in Syrië, red.) wordt door analisten gezien als een militair dreigement geen no-fly zone in te stellen. [...] Turkije dringt al jaren aan op een vliegverbod, in een grensstrook zo’n 80 kilometer het noorden van Syrië in. NAVO-landen zouden dat verbod moeten handhaven vanaf Turkse luchtmachtbases. De oppositie tegen Assad kan vanuit zo’n zone effectiever werken en worden getraind.”

‘Mogelijk vervroegde verkiezingen’

Een van de Russische afgevaardigen van de delegatie die vandaag op bezoek was bij de Syrische president zei tegen persbureau AFP dat Assad overweegt vervroegde presidentsverkiezingen en parlementaire verkiezingen uit te schrijven, maar pas nadat de “terroristen” zijn verslagen. Assad zou ook een hervorming van de Syrische grondwet overwegen.

Het is maar de vraag hoe eerlijk nieuwe verkiezingen zouden zijn. Bij de vorige verkiezingen in Syrië, in juni vorig jaar, kon de helft van de bevolking niet stemmen. Assad won met 88,7 procent van de stemmen, een uitslag die door onder andere de Verenigde Staten direct werd verworpen. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry noemde het een “a great big zero“. NRC-buitenlandredacteur Toon Beemsterboer noemde de verkiezingen “pure propaganda”:

“De verkiezingen wordt door een groot deel van de wereld gezien als een absurde parodie op democratie. Bijna de helft van de 22 miljoen inwoners die Syrië telde voor de oorlog, zullen hun stem niet kunnen uitbrengen. [...]Er kon alleen gestemd kunnen worden in gebieden die onder controle zijn van het regime: Damascus, enkele andere grote steden in het midden van het land en Latakia.”

“Onder de nieuwe grondwet mogen sinds vorig jaar meerdere kandidaten meedoen. Maar kandidaten moeten wel de afgelopen tien jaar in Syrië hebben gewoond en mogen geen andere nationaliteit hebben, waardoor veel oppositieleden in ballingschap automatisch afvallen.”

Juist over het aanblijven van Assad als president van Syrië lopen de meningen tussen het Westen en Rusland uiteen. Westerse landen als de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk hebben Assad een onderdeel van het probleem genoemd, en willen dat hij (op termijn) opstapt. Assad en Moskou zien daar echter niets in.