Dit is een artikel uit het NRC-archief

Beeldende kunst

Ai Weiwei vs. Lego: fans doneren nu hun steentjes

Foto Instagram/aiww

De Chinese kunstenaar Ai Weiwei krijgt via sociale media stapels Lego-blokjes aangeboden, nadat bekend werd dat het Deense bedrijf Lego weigert om hem een partij Lego-steentjes te leveren voor een kunstwerk. Lego wil niet meewerken aan kunst met een politieke lading, liet het bedrijf weten.

Standaard bedrijfspolitiek

Ai Weiwei, momenteel in Groot-Brittannië, meldde vrijdag 23 oktober via Instagram dat Lego weigert steentjes aan hem te leveren voor een groot Lego-kunstwerk over vrijheid van meningsuiting dat hij wil maken. Dat doet hij voor de tentoonstelling Andy Warhol/Ai Weiwei die in december in het Australisch nationaal museum in Melbourne open zal gaan.

Lego weigert aan Ai Weiwei te verkopen omdat het niet wil dat de speelgoedsteentjes voor een kunstwerk ‘met een politiek doel’ worden aangewend, aldus de kunstenaar. Een woordvoerder van Lego heeft in verschillende media, zoals The Guardian, bevestigd dat dit de standaard bedrijfspolitiek is.

Zakelijke deals

Ai Weiwei heeft zijn bericht hierover naar buiten gebracht omdat eind vorige week aangekondigd werd dat er een groot Legoland-park in China wordt geopend, in Shanghai. Het is een van de vele zakelijke deals tussen het Verenigd Koninkrijk en China die bekend zijn gemaakt tijdens het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan het VK afgelopen week.

Ai Weiwei neemt de weigering van Lego om aan hem bouwsteentjes te leveren op politieke gronden hoog op. Hij noemt Lego’s weigering aan hem te leveren ‘een daad van censuur en discriminatie’:

"Everything is awesome "

Een foto die is geplaatst door Ai Weiwei (@aiww) op

Op de rand van de wc-pot staat de naam R.Mutt en datering 2015, een verwijzing naar de gesigneerde pisbak die kunstenaar Marcel Duchamp ooit tentoonstelde, met het opschrift R. Mutt 1917.

Het is duidelijk dat Ai Weiwei weinig hebben moet van Lego’s neutrale houding. ‘Lego is een invloedrijke culturele en politieke speler in een geglobaliseerde economie met bedenkelijke waarden en normen,’ schrijft hij. Ai Weiwei is door de Chinese overheid in 2011 81 dagen gevangen gezet, en moest zijn paspoort inleveren, vanwege zijn te kritische houding, hoewel de officiële reden voor zijn gevangenschap een belastingschuld zou zijn.

Wel de overheid, niet de kunst

Wel Lego-steentjes leveren aan de Chinese overheid voor een pretpark (waarin een staatsbedrijf participeert) en niet aan Ai Weiwei voor een kunstwerk over vrijheid van meningsuiting – dat weigert de Chinese kunstenaar neutraal te noemen, blijkt uit zijn Instagram-posts. Lego heeft laten weten dat de Lego-themaparken in handen zijn van het Britse bedrijf Merlin Entertainments.

Woordvoerder Roar Trangbaek van de Lego groep liet de site Mashable weten dat los van de neutrale bedrijfpolitieke lijn, hij wel duidelijk wil maken dat Lego ‘het recht van ieder individu op vrijheid van meningsuiting respecteert’.

Nadat het nieuws van de Lego-weigering dit weekeinde, onder meer door een bericht in The Guardian zaterdag, wijdere bekendheid kreeg, hebben op sociale media talloze mensen aan Ai WeiWei hun Lego aangeboden (#Legogate). Sommigen riepen op tot een boycot.

Ai Weiwei heeft overigens eerder Lego gebruikt in kunst over vrijheid van meningsuiting. In 2014 exposeerde hij in de voormalige beruchte Amerikaanse gevangenis Alcatraz 175 Lego-portretten van mensen die gevangen zaten of vervolgd worden vanwege inperkingen van de vrijheid van meningsuiting, zoals Nelson Mandela en klokkenluider Edward Snowden.