Ploumen: Europa, pak ook armoede aan

De EU moet onconventionele maatregelen overwegen in de vluchtelingencrisis. Ook de dieper liggende oorzaken zoals armoede moeten daarbij worden aangepakt, bijvoorbeeld door steunprogramma’s voor landen met veel vluchtelingen te en door handelsbarrières voor deze landen weg te nemen. Dat staat in een nog vertrouwelijke notitie van minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) die zij volgende week met haar Europese collega’s wil bespreken. Europese partners zouden toegezegde hulpgelden zo veel mogelijk zonder speciale voorwaarden naar internationale hulporganisaties moeten sturen. Onlangs constateerde de Europese Commissie dat lidstaten nog maar een zeer beperkt deel van toegezegde hulpgelden daadwerkelijk hadden overgemaakt. (NRC)