Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Vicepresident opgepakt voor moordpoging op president

Vorige maand ontplofte een bom op de speedboot van de Maldivische president Abdullah Yameen.

Archieffoto van Ahmed Adeeb uit 2013.
Archieffoto van Ahmed Adeeb uit 2013. Foto Ishara S. Kodikara / AFP

Op de eilandengroep de Malediven is vicepresident Ahmed Adeeb gearresteerd. Hij zou betrokken zijn geweest bij een moordpoging president Abdullah Yameen met een bomaanslag. Dat heeft de politie laten weten, meldt persbureau AP.

Vorige maand ging een explosief af op de speedboot van Yameen toen de president terugkeerde van een pelgrimstocht naar Mekka. Het 59-jarige staatshoofd bleef ongedeerd, maar zijn vrouw, een medewerker en een bodyguard raakten gewond. De bom was geplaatst onder de stoel waarop de president normaliter zit.

De autoriteiten gaan er vanuit dat de aanslag een poging was om Yameen om te leggen. Eerder werd uitgesloten dat de ontploffing kon zijn ontstaan door een technisch defect. Adeeb wordt volgens minister van Binnenlandse Zaken Umar Naseer verdacht van hoogverraad:

Twitter avatar UmarNaseerPPM Umar Naseer VP Adheeb under arrest and held in Dhoonidhoo Detention.
Twitter avatar UmarNaseerPPM Umar Naseer Charges: High Treason

Eerder al twee verdachten opgepakt

Adeeb werd op de luchthaven aangehouden toen hij terugkeerde van een staatsbezoek aan China. Eerder werden al twee presidentiële medewerkers aangehouden als verdachten. Na het incident werden maatregelen genomen om het staatshoofd en andere hoogwaardigheidsbekleders beter te beveiligen.

Yameen kwam in 2013 aan de macht na een verhitte presidentsverkiezing. Zijn rivaal, Mohamed Nasheed, werd eerder dit jaar tot dertien jaar celstraf veroordeeld voor terrorisme. Die veroordeling kwam Yameen op felle internationale kritiek te staan. Onlangs riep een groep onderzoekers van de VN nog op tot de onmiddellijke vrijlating van Nasheed, omdat hij willekeurig zou zijn opgepakt en geen eerlijk proces zou hebben gekregen. De Maldivische regering heeft deze kritiek weggewuifd.