Verwoest Palmyra blijft bestaan in 3D

3D-modellen moeten het erfgoed van Palmyra redden en de Syrische blogger Bassel Khartabil vrij krijgen.

Sinds de Syrische stad Palmyra in mei in handen viel van IS heeft de terreurgroep allerlei eeuwenoude bouwwerken opgeblazen. Door middel van 3D-modellen hoopt een groep architecten en bloggers het erfgoed nu – in elk geval digitaal – voor het nageslacht te redden.

De reconstructie van de tweeduizend jaar oude stad leunt op informatie die is verzameld door de Palestijns-Syrische blogger Bassel Khartabil (34). Hij maakte de modellen al sinds 2005, voor de burgeroorlog begon, maar is inmiddels gevangene van het Assad-regime. Zijn vrienden maken zijn werk nu openbaar.

Op de website van het New Palmyra Project, zoals het initiatief is gedoopt, is te zien hoe mooi de stad ooit moet zijn geweest. De modellen zullen onder meer worden gebruikt voor visualisaties, digitale wandelingen en 3D-geprinte miniatuurreplica’s. Iedereen kan op de site data over de stad toevoegen. Zo kunnen de bouwwerken gedetailleerder worden nagebouwd.

De vrienden van Khartabil hebben nog een reden om Palmyra na te bouwen. Ze hopen dat hij door de internationale aandacht veilig blijft, zeiden ze tegen het Amerikaanse tech-magazine Wired. Khartabil zou begin oktober zijn verplaatst naar een voor zijn familieleden onbekende locatie. Zij maken zich zorgen.

Het project van de Syriërs is niet de enige poging om het cultureel erfgoed van Palmyra te redden. Experts van de universiteit van Oxford verspreiden in de regio 3D-camera’s aan activisten, om oudheden te documenteren die nog niet zijn vernield door IS.

    • Liza van Lonkhuyzen