Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Vermoedelijk opnieuw brandstichting bij Zweeds azc

Het is het meest recente incident in een reeks branden bij Zweedse asielzoekerscentra.

Een brandweerman bij een uitgebrand azielzoekerscentrum in Zweden, afgelopen dinsdag.
Een brandweerman bij een uitgebrand azielzoekerscentrum in Zweden, afgelopen dinsdag. Foto Adam Ihse / Reuters

De Zweedse politie vermoedt dat de brand die vandaag woedde op een locatie voor de opvang van asielzoekers is aangestoken. Dat verklaart een woordvoerder tegen persdienst Reuters. Het is het meest recente incident in een reeks branden bij Zweedse asielzoekerscentra van de afgelopen weken.

“We zijn een vooronderzoek naar brandstichting gestart”, zei hij. Een natuurlijke oorzaak voor de brand bij ten westen van de hoofdstad Stockholm, is volgens de woordvoerder niet logisch.

Bij de brand is niemand gewond geraakt. Lokale autoriteiten hadden de locatie aangewezen voor noodopvang, maar het was nog niet in gebruik genomen.

Geweldsincidenten in Zweden

De afgelopen twee weken gingen in Zweden nog drie gebouwen in vlammen op die bedoeld waren om vluchtelingen onder te brengen.

Donderdag werd Zweden opgeschrikt toen een 21-jarige man een docent-assistent en een leerling doodde met behulp van een zwaard. De politie verklaarde dat de dader, die later overleed aan zijn verwondingen, zijn slachtoffers uit had gekozen op basis van hun huidskleur.

Strengere asielbeleid

Alleen de anti-immigratiepartij Zweden-Democraten is vanaf het begin kritisch geweest over de komst van vluchtelingen. Alle andere partijen in Zweden zijn vooral positief, zei Pieter Bevelander, directeur van het Instituut voor Migratiestudies aan de universiteit van Malmö, deze week in NRC.

Sinds twee weken is er een kleine kentering, volgens Bevelander. Lokale politici in gemeenten die groepen vluchtelingen opvangen, hebben praktische bezwaren over de opvang: er zijn bijvoorbeeld niet genoeg bedden. De christen-democraten en de conservatieve Gematigde Partij pleiten sinds deze week voor tijdelijke verblijfsvergunningen en grenscontroles.

Zweden ontving al 100.000 asielzoekers in 2015 en verwacht er dit jaar in totaal 150.000.

Morgen spoedoverleg EU

Zondag vindt in Brussel Europees topoverleg plaats over de vluchtelingencrisis op de Balkan en Oost-Europa. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel, VVD) zal namens Nederland aanschuiven, omdat Nederland volgend jaar voorzitter wordt van de Europese Unie.