Turnsters zeer dicht bij teamticket voor Spelen

Ongeloof en vreugde overheersen bij Nederlandse turnsters.

De Nederlandse vrouwen juichen na het laatste onderdeel tijdens de kwalificaties op het WK turnen. De beste acht landen plaatsen zich voor de Olympische Spelen in Rio. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

“Het moet nog even landen”, zei Lieke Wevers tegen persbureau ANP, een van de turnsters die Nederland vandaag vrijwel zeker een teamticket voor de Spelen bezorgden. Dat zou voor het eerst sinds 1976 zijn. In Bakoe was ze dit jaar op de Europese Spelen al succesvol met vier medailles.

“Toen dacht ik: dat kan niet beter. Maar dit is echt ongelooflijk.”

Lees ook: ons interview met de bondscoach van de turners Mitch Fenner: ‘You can’t bullshit a Dutchman’

Lisa Top was de laatste Nederlandse vrouw die in actie kwam op sprong, het onderdeel waarmee de Oranjeturnsters hun rondgang afsloten. Ze kwam goed neer. Met een mooie score, 14,300, die nodig was om Brazilië te passeren. De ontlading, meteen na de landing, was groot:

“Niet omdat ik precies wist wat ik moest scoren, wel omdat ik een goede sprong had. Beter dan dit kan ik niet.”

Het scorebord gaf uiteindelijk de waarheid: Nederland achtste. Top: “een ongelooflijk moment.” En een resultaat boven verwachting. NRC-sportverslaggever Henk Stouwdam schrijft op Twitter:

Twitter avatar HenkStouwdam Henk Stouwdam Klein wonder op de WK turnen: vrouwenteam plaatst zich vrijwel zeker als achtste rechtstreeks voor de Olympische Spelen in Rio.

Wevers kwalificeerde zich ook voor de allroundfinale. Haar tweelingzus Sanne mag volgend weekeinde terugkomen voor de finale op het toestel balk.

‘Bewust afgesloten van de scores’

Lieke Wevers benadrukte vooral het teamgevoel bij de Nederlandse turnsters.

“Op balk heb ik geen risico genomen. Ik ben volledig voor het team gegaan, maar over mijn allroundoptreden ben ik ook tevreden. Ik mag nog een keer ‘shinen’ maar het bereiken van Rio is pas echt een droom die uitkomt.”

Vader en trainer Vincent Wevers had tijdens de wedstrijd amper meegekregen hoe dicht het team bij olympische kwalificatie zat.

“Ik kon het scorebord ook amper zien, ik heb er niet bij stilgestaan. We schrijven hier historie. Vooral een gevolg omdat we acht jaar geleden hebben besloten dat er beter samengewerkt moet worden.”

En bondscoach Gerben Wiersma vertelde:

“We hebben ons heel bewust afgesloten van de scores die we de eerste dag van de kwalificaties en vanochtend hoorden. Dat was een fout die we in 2011 maakten. Dan krijg je een vervelend sfeertje.”

Over rechtstreekse kwalificatie voor de Spelen sprak Wiersma pas enkele weken geleden voor het eerst. Daarvoor ging het alleen over het kwalificatietoernooi in Rio, te bereiken via een plaats bij de landen negen tot en met zestien op de WK.

“Intern hadden we het er wel over, maar we wilden bescheiden blijven. In 2012 zou dat ook slecht zijn overgekomen. We moesten eerst maar eens kijken hoe we er in 2015 voor zouden staan.”

    • Niels Posthumus