Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Rechtbank in Istanbul veroordeelt 244 demonstranten voor rellen Gezipark

Een rechtbank in Istanbul heeft gisteren 244 deelnemers aan de protesten in het Gezipark in 2013 tot gevangenisstraffen veroordeeld. Hun werd een reeks aan strafbare feiten ten laste gelegd waaronder het „vervuilen van een moskee”. De straffen variëren van tweeënhalve maand tot ruim veertien maanden cel. Het verzet was gericht tegen plannen om het Gezipark in Istanbul plaats te laten maken voor een winkelcentrum. Het antiregeringsprotest breidde zich uit tot zeventig steden. Er vielen acht doden. (NRC)