To do-lijst voor de drukke sukkel

O p de nieuwe NRC-site kun je zien wat trending is. Terwijl ik dit schrijf staat de hele dag het stuk ‘Alleen sukkels hebben het druk’ bovenaan. Dat gaat over psycholoog Tony Crabbe die per telefoon vanaf een vliegveld, tussen twee vluchten en het opvoeden van drie kinderen door, tips geeft om minder druk te leven. Knap.

Nuttig advies van Crabbe: focus op wat echt belangrijk is. Probeer niet alles te doen en dan met allerlei timemanagementtrucs nét wat efficiënter. Nee, schrap rigoureus en richt je op die paar zaken die echt tellen in je leven.

Hij heeft gelijk. Maar soms word ik er moedeloos van. Jaar in jaar uit schrijf ik trouw op wat mijn ‘nieuwe en verbeterde’ focus is. Ik maak ook altijd een ‘stop doing’-lijst met zaken waar ik geen tijd meer in wil stoppen. Maar blijkbaar ben ik net niet scherp genoeg, want luttele weken later loopt de agenda alweer over.

Daarom deze week maar eens diep gedoken in het werk van Bill George. Ooit bestuursvoorzitter van het bedrijf Medtronic, nu hoogleraar in leiderschap aan Harvard.

George stelt: de belangrijkste stap in de ontwikkeling van leiderschap – persoonlijk en professioneel – is je ‘true north’ ontdekken. Dat ‘ware noorden’ van je innerlijke kompas bestaat uit je diepste overtuigingen, waarden en principes. Die helpen je om je koers te bepalen en te beslissen waar je je tijd aan besteedt.

Goed, maar hoe vind je dat ware noorden? Door na te denken over je leven, zegt George. Niet even, maar langdurig. Door te onderzoeken wat je uiteindelijk hebt geleerd van cruciale, misschien pijnlijke episodes. En door lastige vragen te beantwoorden. Zoals deze:

• Als je voor het geld niet meer hoefde te werken, wat zou je dan gaan doen?

• Met welk woord zou je willen dat anderen jou typeren? En met welk woord zouden ze dat nu doen, denk je?

• Als je al je bezittingen moest weggeven aan één goed doel, welk doel zou dat zijn?

• Wat ergert je? Welk onrecht maakt je oprecht boos? Kun je die boosheid productief maken?

• Maak een lijstje van je persoonlijke waarden. Leg ze naast de waarden van het bedrijf waar je werkt. Is er veel overlap of niet?

• Wanneer heb je voor het laatst gelogen? Wat zou er gebeurd zijn als je de waarheid had verteld? Wat leer je daarvan?

• Stel dat de persoon die je tien jaar geleden was, de persoon die je nu bent zou ontmoeten. Zou hij of zij dan onder de indruk zijn van hoe je je hebt ontwikkeld? Waarom wel, waarom niet?

• En waarom wil je eigenlijk je ‘ware noorden’ ontdekken?

Waarom is dat belangrijk voor je? Herlees je antwoord regelmatig, want de zoektocht is niet altijd makkelijk.

Rust brengen in je hoofd en in je agenda is hard werken. Soms denk ik: laat die zelfrijdende auto maar. Laat Google eerst maar eens werken aan de zelfplannende agenda. Een agenda die je een paar weken lang bij elke activiteit vooraf en achteraf vraagt: kun je aangeven met een cijfer tussen de 0 en de 10 in hoeverre dit aansluit bij jouw ‘true north’? Na deze korte inwerkperiode weet hij wat de bedoeling is en accepteert hij alleen nog taken en afspraken die werkelijk van belang zijn.

Heerlijk lijkt me dat. Of is dit nu typisch een gedachte van een sukkel die het al een tijdje net iets te druk heeft?