‘Tientallen vluchtelingen in hongerstaking in Haarlem’

Asielzoekers in de Koepelgevangenis zijn boos over de open brief van staatssecretaris Dijkhoff.

Binnen in de Koepelgevangenis in Haarlem.
Binnen in de Koepelgevangenis in Haarlem. Foto Nils van Houts / ANP

In de Koepelgevangenis in Haarlem zijn sinds gisteren tientallen Syrische vluchtelingen in hongerstaking. Dat schrijft het Haarlems Dagblad op basis van gesprekken met de vluchtelingen.

In De Koepel worden sinds september tijdelijk 250 asielzoekers opgevangen.

Brief van Dijkhoff

Het protest is een reactie op de open brief die staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) deze week naar asielzoekers stuurde.

In de brief liet Dijkhoff weten dat het nog minstens een half jaar zal duren voordat de asielprocedure voor nieuwe aanmeldingen kan starten. Zonder een tijdelijke verblijfsvergunning is het niet mogelijk aanvragen in te dienen om familieleden van de asielzoekers naar Nederland te laten overkomen.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) stelt dat nog niet officieel sprake is van een hongerstaking, omdat de demonstranten hun actie niet hebben geregistreerd. De betrokken asielzoekers zijn volgens het lokale dagblad niet bekend met die procedure.

Terugkeer naar Syrië

Twee Syriërs die in de voormalige gevangenis verblijven, hebben al aangegeven terug te keren naar Syrië. De Dienst Terugkeer en Vertrek bevestigt dat tegenover het Haarlems Dagblad:

“Dat is uitzonderlijk. Er vertrekken wel vaker asielzoekers, maar niet voordat hun procedure is gestart.”

Brief Van de Staatssecretaris Aan Asielzoekers