‘The Bus’ Savea: beest op het veld à la Jonah Lomu

De Nieuw-Zeelandse krachtpatser Julian Savea walst over opponenten in een stijl die doet denken aan zijn grote voorbeeld Jonah Lomu.

Op 25 meter van de Franse try-lijn krijgt Julian Savea de bal. Tussen hem en een try staan drie Franse obstakels. De bal ligt in zijn rechterarm als was het een baby, terwijl hij langs de linkerflank opstoomt.

Savea versnelt naar 7,5 meter per seconde. Hij kan sneller, maar vindt de Franse international Noa Nakaitaci (1.96 meter, 97 kilo) op zijn pad.

De sterspeler van Nieuw-Zeeland, die zelf 1.92 meter lang is en 106 kilo weegt, bodycheckt Nakaitaci zonder zelf uit balans te raken. Idem bij Scott Spedding (1.86 meter, 100 kilo), die een meter verderop op zijn rug belandt. Twee meter voor de try-lijn probeert Rabah Slimani, (1.78 meter, 112 kg) hem nog te tackelen, maar Savea rent hem voorbij alsof hij er niet staat.

Eenmaal achter de try-lijn vleit hij de bal op het gras. Het hele stadion veert op en geeft de 25-jarige Nieuw-Zeelander een staande ovatie.

Savea, die de bijnaam ‘The Bus’ heeft, groeide op in hoofdstad Wellington. Samen met zijn drie jaar jongere broertje Ardie (ook prof-rugbyer) speelt hij vanaf jonge leeftijd rugby en werkt zich zonder problemen door alle jeugdteams heen. Op zestienjarige leeftijd kopieert hij het kapsel van zijn grote voorbeeld en landgenoot Jonah Lomu.

Negen jaar later vraagt de krant New Zealand Herald zich na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen Frankrijk (62-13) af of Savea de nieuwe Lomu is. Ditmaal niet door de haardracht, maar de speelstijl. De manier waarop Savea vorige week in de kwartfinale van het WK rugby over zijn opponenten walste, deed denken aan diezelfde Lomu twintig jaar eerder.

Ze spelen beiden op de wing-positie en ook hun fysieke karakteristieken vertonen gelijkenissen. Lomu was de beste vleugeldriekwarter van de wereld en zette tijdens het WK rugby in 1995 drie Engelse opponenten met kinderlijk gemak aan de kant. De toen twintigjarige was snel en sterk, een beest op het veld: 1.95 meter lang, 116 kilo zwaar en ondanks zijn fysieke dimensies klokte hij op de 100 meter onder elf seconden. Ook over Savea wordt geschreven dat hij als scholier onder de elf seconden liep. Ter vergelijking: atlete Dafne Schippers liep de 100 meter deze zomer op de WK atletiek in 10.81 seconden.

Lomu’s atletische vermogens werden echter snel minder. In 1996 werd bij hem een nierziekte geconstateerd. Eerst kon hij nog verder spelen met medicijnen, maar de situatie verslechterde en hij moest uiteindelijk zijn profcarrière afbreken.

Savea scoorde acht tries tijdens dit WK in Engeland en komt daarmee op gelijke hoogte met Lomu en Bryan Habana (Zuid-Afrika), die het record aantal tries tijdens een WK op hun naam hebben. Zaterdagmiddag om 17.00 uur kan Savea dit record verbreken. Met zijn All Blacks speelt hij dan tegen Zuid-Afrika in de halve finale van de WK rugby in Engeland.

Ook het record aantal tries voor de All Blacks komt in zicht, terwijl Savea nog maar net 25 jaar is. Nog elf tries, dan is ook dat record in handen van ‘The Bus’. „Maar niemand is beter dan Lomu”, liet Savea al vaak optekenen.

    • Bas Tooms