Samsom: Nederland kan vluchtelingenstroom aan

“Ook een aantal van zestigduizend.”

Diederik Samsom eerder deze maand in de Tweede Kamer. Foto ANP / Bart Maat

Volgens Diederik Samsom kan Nederland de stroom vluchtelingen die momenteel ons land bereikt aan. “Ook een aantal van zestigduizend.” Dat zegt de PvdA-leider vandaag in een interview met de Volkskrant.

‘Meeste Nederlanders voor opvang’

Samsom meent dat de “grote, stille meerderheid” in Nederland het met hem eens is dat vluchtelingen moeten worden opgevangen. Ook al wil die groep dat het aantal “overzichtelijk” blijft.

Tot en met september dit jaar dienden 35.000 asielzoekers in Nederland een asielaanvraag in. Niet iedereen is geregistreerd. Een bovengrens voor het aantal vluchtelingen noemt Samsom niet. “De norm moet zijn dat wij mensen fatsoenlijk opvangen zonder omwonenden ermee te overvallen.”

Buitengrens verstevigen

Wel pleit Samsom voor een versteviging van de Europese buitengrens. In Turkije hoopt hij op een “fatsoenlijke asielprocedure” en een betere bewaking van de grens met Griekenland. Bij de ledenraad van zijn partij vorige maand sprak de PvdA-voorman al zijn voorkeur uit voor betere opvang in de regio.

Alleen strengere grenscontroles of een hek is volgens hem geen oplossing. “Het terugduwen van mensen is zoiets als in een rivier gaan staan en water proberen tegen te houden.”

Protest

De opvang van vluchtelingen heeft de laatste weken voor onrust gezorgd in een aantal gemeenten. In Steenbergen stelde de burgemeester deze weekeen noodverordening vast, een informatiebijeenkomst over een azc verliep er grimmig. In Rotterdam moest de ME in actie komen. In Woerden werd twee weken geleden een noodopvang aangevallen.

    • Menno Sedee