Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Rutte: Oost-Europese landen geven niet thuis

Tusk: het is taak van de gematigde politici om de buitengrenzen van Europa weer stevig vast te stellen.

Minister-president Mark Rutte ontvangt voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad. Tusk is in Nederland in verband met de Europadag van de VVD. Foto Lex van Lieshout / ANO

De Europese samenwerking komt in gevaar als Oost-Europese landen het probleem van de grote aantallen vluchtelingen alleen maar willen overlaten aan landen als Duitsland, Nederland en Zweden. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) vanmiddag op de ‘Europadag’ van zijn partij in de Oude Zaal van de Tweede Kamer in Den Haag.

Rutte zei in zijn toespraak op de bijeenkomst met VVD-leden, waar ook EU-voorzitter Donald Tusk bij was:

“Door de massale toestroom van vluchtelingen kan het weefsel van onze samenwerking in Europa verscheurd raken”

Na zijn speech zei Rutte dat hij daarmee vooral de Oost-Europese landen aansprak:

“Als zij blijven toestaan dat iedereen maar doorloopt naar andere landen en zelf niet meedoen aan de opvang, ondergraaf je het Europese project.”

Rutte zei dat Oost-Europese landen “niet thuis geven” als er wordt gezocht naar een oplossing.

“En in Europa gaat het om solidariteit. Wij hebben zelf veel in Oost-Europese landen geïnvesteerd. Dat was in ons eigen belang, maar ook om hén verder te helpen.”

Mini-EU-top over vluchtelingen

In Brussel is er morgen een mini-EU-top van Balkanlanden samen met Duitsland en Oostenrijk over de vluchtelingen. Rutte zei dat zulke bijeenkomsten “altijd wel zin hebben”.

“Al gaat het tergend langzaam.”

In zijn gesprek met journalisten probeerde Rutte vanmiddag te vermijden dat hij zou reageren op de schreeuwende tegenstanders van asielopvang in Steenbergen, afgelopen woensdag.

“Ik ga niet aan iedere raddraaier het plezier doen dat ik op hem reageer.”

Hij wilde alleen “in algemene zin” zeggen dat iedereen “met zijn poten van een ander moet afblijven en in redelijkheid de discussie moet voeren”.

Een RTL-verslaggever vroeg wat hij ervan vond dat mensen die asielopvang verdedigen ‘landverraders’ worden genoemd. Rutte zei:

“Wat denkt ú dat ik ervan vind?”

De verslaggever zei:

“Ik denk dat u dat vreselijk vindt.”

Rutte:

“Precies.”

Tusk: taak van de gematigde politici om buitengrenzen van Europa weer stevig vast te stellen

De Poolse liberaal Tusk, voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders, legde in zijn speech uit waarom hij nu – voor het eerst sinds hij voorzitter is – op een politieke partijbijeenkomst verscheen: eind jaren dertig van de vorige eeuw hadden de liberalen in Europa het er volgens hem bij laten zitten en mensen het gevoel gegeven dat zij de veiligheid niet meer konden garanderen.

“En ik weet zeker dat u zich herinnert wie toen hun plaats innam.”

Zijn boodschap in Den Haag was: dat mogen de liberalen niet nog eens laten gebeuren.

“Het is vandaag de belangrijkste taak van de gematigde politici van het het midden om de buitengrenzen van Europa weer stevig vast te stellen. Niet om van Europa een ontoegankelijk fort te maken, maar om effectief onze waarden te verdedigen: solidariteit, vrijheid en openheid.”

Alleen dán zullen de politici-van-het-midden volgens Tusk in staat zijn “om de radicalen te stoppen van hun mars naar de macht”.

“Hoe we de migratiecrisis oplossen, wordt de sleutel tot de harten en hoofden van onze kiezers. Het liberale midden moet laten zien dat het hard en beslist kan zijn, ook als het om onze buitengrenzen gaat. Niet om op de rechtse populisten te lijken, maar om Europa tegen hen te beschermen.”

Tusk twitterde na afloop een link naar zijn toespraak: