Rally is al achter de rug

Elke jaar aan het einde van oktober vragen beleggers zich af of er een eindejaarsrally komt. Dit komt doordat de data van de Amsterdamse Stock Traders Almanak sinds 1950 laat zien dat de laatste twee maanden van het jaar met stip de beste periode op de beurs zijn. De drie maanden hiervoor zijn gemiddeld de slechtste periode voor aandelen. Dit jaar waren die drie maanden ook slecht. De Amsterdam AEX-index stond op 4 augustus op 502,25. Twee maanden later stond de AEX 19,4 procent lager op 405,01. Vanaf dit punt begon een rally, die gisteren een piek bereikte van 468,64 punten. Dat is een stijging van 15,7 procent. Er zal na een dergelijke koersstijging waarschijnlijk geen eindejaarsrally ontstaan, al zou het mij ook niet verbazen als speculatie op de uitbreiding van het stimuleringsprogramma van de ECB, waar Draghi afgelopen donderdag op hintte, de koersen flink hoger zal zetten.