Palestijn gedood na mesaanval

Met de dood van de aanvaller komt het aantal Palestijnen dat deze maand gedood is op 52.

Israëlische militairen nemen posities in tijdens gewelddadige Palestijnse protesten. Foto Abed al-Hashlamoun / EPA

Een Palestijnse man is vandaag doodgeschoten door de Israëlische autoriteiten nadat hij een bewaker had proberen neer te steken. Het incident vond plaats bij een controlepost in Al-Jalama, aan de grens die Israël van de Westelijke Jordaanoever scheidt.

Dat heeft de Israëlische politie laten weten, meldt persbureau AFP. Er vielen geen gewonden. Met de dood van de aanvaller komt het aantal Palestijnen dat deze maand gedood is op 52. Bij diverse aanvallen op Israëlisch en Palestijns gebied kwamen zeker acht Israëliërs om het leven.

Geweld

Het geweld in Israël en de Palestijnse gebieden van afgelopen maand laaide op naar aanleiding van spanningen over een voor zowel moslims als joden heilige plek in Jeruzalem. Later verspreidde de onrust zich naar Arabische buurten in Oost-Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever, Gaza en Israël.

Sindsdien zijn er veel aanvallen geweest van Palestijnen - vaak steekpartijen. De inzet van duizenden Israëlische politie-agenten en militairen en andere strenge veiligheidsmaatregelen hebben aan het geweld tot nu toe geen eind kunnen maken.

Bezoek Kerry

Momenteel is de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in de regio om te spreken met de Palestijnse president Mahmoud Abbas en koning Abdullah II van Jordanië.

Eerder deze week sprak Kerry al met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Sinds zijn aantreden als minister probeert Kerry al om te bemiddelen in het Israëlisch-Palestijnse conflict, maar dat heeft nog niets opgeleverd.

    • Casper van der Veen