Orkaan Patricia komt aan land en zwakt af

De storm, die gisteren nog de zwaarste ooit was in het gebied, is afgezwakt tot orkaan in categorie 1.

Een satellietfoto van Patricia die het Mexicaanse vasteland nadert.
Een satellietfoto van Patricia die het Mexicaanse vasteland nadert. Foto NOAA / EPA

De zware orkaan Patricia, die gisteravond lokale tijd in Mexico aan land kwam, is afgezwakt tot een storm van categorie één. De orkaan zorgde voor overstromingen en aardverschuivingen, maar er zijn tot nu toe geen doden of grote schade gemeld.

Dat meldt het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC). Gisteren naderde Patricia nog als orkaan in de hoogste categorie (5), de zwaarste ooit in het gebied, de kust van Mexico. Duizenden mensen werden toen geëvacueerd en er werd gevreesd voor slachtoffers en grote verwoesting.

Twitter avatar POTUS President Obama Our thoughts are with the Mexican people as they brace for Hurricane Patricia. USAID disaster experts are on the ground and ready to help.

Snel afgezwakt in de bergen

Maar toen de storm aan land kwam in een bergachtig gebied nam zij snel in kracht af. Op dit moment raast de orkaan over Mexico met windstoten van zo’n 120 kilometer per uur. Dat lijkt flink, maar valt mee vergeleken met de windstoten van 270 kilometer per uur die Patricia gisteren nog afgaf. Wel blijven de autoriteiten op hun hoede voor schade en slachtoffers.

Naast de overstromingen zijn enkele auto’s weggeblazen en zijn bomen omgevallen. In meerdere steden werd de noodtoestand uitgeroepen en ook in de Amerikaanse staat Texas zorgde de storm voor problemen. Ook de Grand Prix die dit weekend gehouden wordt in Austin ondervond tijdens de trainingen gisteren overlast. Het tweede oefenrondje werd afgelast vanwege de regen.