NRC tipt: vier boeken die je dit weekend kunt lezen

Vier leestips van de boekenredactie van NRC Handelsblad

1. Dynastie: Tom Holland

embed-4-strippedTom Holland (1970) is beroemd geworden door Rubicon, een laconieke, humoristische en bij vlagen monumentale geschiedenis van de ondergang van de Romeinse republiek, met veel aandacht voor wrede legeraanvoerders en intrigerende matrones maar ook voor het dagelijks leven in de eerste eeuw voor Christus. In zijn nieuwste boek, Dynastie, heeft Holland zelfs voor Nero heimelijk bewondering. Lees zijn wervelende geschiedenis van de eerste keizers van het Romeinse Rijk, over ‘moordlustige matriarchen, incestueuze powerkoppels en miezerige bèt mannetjes’.

2. Quarantaine: Wytske Versteeg

9789044626919-178-0Als het tweede boek de zwaarste bevalling is voor een romanschrijver, dan is nummer drie misschien wel gewoon een makkie. Die indruk krijg je in elk geval bij Quarantaine, de sprankelende derde roman van Wytske Versteeg (1983). Haar debuut De wezenlozen werd drie jaar geleden warm onthaald, met Boy – een roman over een jongen die in zee verdwijnt – won ze vorig jaar de BNG Nieuwe Literatuurprijs. Was Boy een boek dat zijn kracht ontleende aan een weloverwogen ernst, in Quarantaine lijkt de schrijfster zich voorgenomen te hebben vooral plezier te maken. Het resultaat is een feest om te lezen.

3. Het eerbetoon: A.B. Yehoshua

2310culyehoshuaHet leven kan soms zo’n absurde wending nemen dat het op een film lijkt waarin je zelf een gastrol speelt. Zo’n ervaring moet de Israëlische schrijver A.B. Yehoshua hebben geïnspireerd voor zijn onlangs vertaalde roman Het eerbetoon. Hierin stapt de 70-jarige filmregisseur Jaïr Mozes zijn verleden binnen tijdens een retrospectief van zijn werk in het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostella. Mozes wordt vergezeld door Ruth, een actrice van achter in de vijftig, die al sinds haar jonge jaren de hoofdrol in zijn films speelt. Maar in zijn nieuwe film krijgt ze geen rol toebedeeld, omdat ze te oud is. Mozes weet alleen nog niet hoe hij het haar moet vertellen. Een bijkomende hindernis is dat Ruth ernstig ziek is en dit ontkent

4. Duivelskwartier: Johan Otten

2310culottenHet is een droom: een veertiendaagse, verzorgde vakantie naar de Oost-Brabantse Peel in het jaar 1595. We denken aan de door die streek geïnspireerde schilderijen van Bruegel en verheugen ons al op de boerenkermis. Maar je kunt het in dat bewuste jaar heel ongezellig treffen, daar onder de haardstedenrook van Helmond. Op tijdtoeristen zit men niet te wachten. Peelland wordt in dat jaar geplaagd door heksenrazzia’s. We kunnen het op veilige afstand op de voet volgen, dankzij het verbijsterende boek Duivelskwartier van Johan Otten. Het is de reconstructie van de bloedige terreur jegens hun onderdanen van twee heren in hun heerlijkheden.

    • Roderick Nieuwenhuis