Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Nieuw-Zeeland naar finale WK Rugby

‘All Blacks’ verslaan Zuid-Afrika in spannende halve finale met 20-18.

Richie McCaw van Nieuw-Zeeland (All Blacks) met een bloedende neus in een scrum tijdens de halve finale tegen Zuid-Afrika. Foto Dean Lewins / EPA

Topfavoriet Nieuw-Zeeland heeft de finale van het WK Rugby in Engeland gehaald ten koste van Zuid-Afrika. De ‘All Blacks’ versloegen de ‘Springboks’ met 20-18 in een spannende wedstrijd. Bij rust stond Zuid-Afrika nog met 12-7 voor.

Aanvankelijk frustreerde Zuid-Afrika het spel van Nieuw-Zeeland goed, vooral met defensief zeer degelijk spel in een nat Twickenham.

Voor de ‘All Blacks’ brachten Jerome Kaino en Beauden Barrett echter uiteindelijk een try (elk vijf punten) op hun naam. Dan Carter zorgden met zijn gave traptechniek voor tien punten.

Twitter avatar rugbyworldcup Rugby World Cup PEN Dan Carter restores #NZL‘s five-point lead after #RSA are penalised at the breakdown #RSA 15-20 #NZL #RSAvNZL https://t.co/IVUU6LsTRH

Namens Zuid-Afrika schoot Handre Pollard vijf keer raak. Pat Lambie was als laatste trefzeker en zorgde met zijn succesvolle trap voor een enerverende slotfase, waarin de All Blacks met man en macht vochten om overeind te blijven. En dus met succes.

Voor Nieuw-Zeeland was het de 53e zege op Zuid-Afrika in 91 onderlinge testduels.

Nieuw-Zeeland ademt, rugby, eet rugby, droomt rugby

Nieuw-Zeeland is de regerend wereldkampioen en is bovendien al zes jaar nummer één op de wereldranglijst. NRC-verslaggever Rob Schoof schreef ruim een maand terug, vlak voor het begin van het WK, over de All Blacks:

Alleen al de naam jaagt tegenstanders angst aan, net als dat magische zwarte shirt en de haka, de rituele krijgsdans die voor elk duel wordt opgevoerd. Symbolen van een rugbycultuur die nergens ter wereld zo diep in de ziel zit als in Nieuw-Zeeland.[...] Zoals ijshockey van de Canadezen is, basketbal van de Amerikanen, tafeltennis van de Chinezen, schaatsen van de Nederlanders – zo hoort rugby bij Nieuw-Zeeland. Het land ademt rugby, eet rugby, droomt rugby.

De tijd van ‘choken’ lijkt voorbij

Maar uitgerekend op WKs ging het vaak fout voor de All Blacks. Van de voorgaande zeven wereldkampioenschappen won het land er ‘slechts’ twee (1987 en 2011). In de groepsfase is doorgaans alles nog op orde. Nieuw-Zeeland verloor zelfs nog nooit een WK-groepswedstrijd, maar in de knock-outfase vlogen het land er vaak verrassend uit. De All Blacks werden daarom lang ‘chokers’ genoemd, sporters die verlammen als de prijzen worden verdeeld.

Ook nu hadden de All Blacks het dus lang benauwd tijdens de halve finale tegen Zuid-Afrika. Maar door de uiteindelijke winst speelt Nieuw-Zeeland toch zoals verwacht volgende week zijn vierde WK-finale ooit. Het land doet dat tegen de winnaar van het duel tussen Australië en Argentinië, dat morgen wordt gespeeld.

De tijd van ‘choken’ lijkt Nieuw-Zeeland definitief achter zich te hebben gelaten. Voor de All Blacks was de overwinning van vanavond zelfs al de dertiende opeenvolgende overwinning in WK-wedstrijden. Daarmee is Nieuw-Zeeland nu recordhouder.

Twitter avatar City_Press City Press Online BREAKING NEWS: #NZL beat #RSA 20-18 in #RWC2015 semi-final #RSAvNZL https://t.co/VLPz7OLSr8