Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Negen doden in Libië bij protesten tegen VN-voorstel

De internationaal erkende regering verwierp het VN-voorstel voor een eenheidsregering deze week al.

Protestanten gisteren in Benghazi.
Protestanten gisteren in Benghazi. Foto Esam Omran Al-Fetori / Reuters

Bij een protest in de Libische stad Benghazi zijn gisteravond minstens negen doden gevallen. Meer dan twintig mensen raakten gewond. Dat meldt persdienst Reuters. Het is nog niet bekend wie verantwoordelijk is voor de aanslag.

Protest tegen eenheidsregering

Meer dan tweeduizend demonstranten hadden zich in de tweede stad van Libië verzameld om te protesteren tegen het VN-voorstel een nationale eenheidsregering te vormen. Het voorstel moet een einde maken aan de chaos en verdeeldheid in Libië.

De internationaal erkende regering van Libië verwierp het voorstel al deze week.

VN-voorstel

De VN deed begin deze maand een voorstel voor een Libische regering van nationale eenheid, na maanden van moeizame onderhandelingen tussen twee rivaliserende regeringen.

Bij het voorstel zouden ook de namen van zes nieuwe bewindslieden vaststaan. De nieuwe premier zou Fayez Sarraj zijn, een parlementslid in hoofdstad Tripoli. Maar vanaf het begin was al niet zeker of de regering van Sarraj het zou halen vanwege protesten tegen de benoemingen.

Vier jaar na de val van de Libische dictator Muammar Gaddafi bestrijden een internationaal erkende regering in de oostelijke stad Tobruk en een fundamentalistische tegenhanger in Tripoli elkaar. Die laatste wordt niet erkend vanwege openlijke banden met islamistische milities.